ZF 24

Afacerile din comerţ au crescut cu 2,6% la două luni, cu un plus de 0,6% în februarie

Afacerile din comerţ au crescut cu 2,6% la două luni,...

Autor: Roxana Rosu

13.04.2017, 09:26 61

Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut în luna februarie cu 0,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce avansul cumulat pe primele două luni din 2017 a fost de 2,6%.

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul(cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat cu 2,5% în februarie şi cu 4% la două luni, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de luna precedentă, vânzările din acest sector au crescut ca serie brută cu 12,8%  şi au scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1%.

În primele două luni ale anului, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 2,6% datorită creşterii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+9,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,3%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,7%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-4,9%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-2,6%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-2,2%) şi comerţul  cu ridicata al bunurilor  de consum,  altele  decât cele alimentare (-0,2%).

În funcţie   de   numărul  de  zile  lucrătoare  şi  de  sezonalitate,   creşterea de 4,0% a fost  datorată creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+17,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,1%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+6,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+4,8%) şi comerţului  cu ridicata al bunurilor  de consum,  altele  decât cele alimentare (+2,1%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-5,4%)  şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,0%).

Avansul din februarie, faţă de aceeaşi lună de anul trecut, a fost determinat de majorarea comerţului cu ridicata nespecializat (+7,9%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+6,0%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,3%). Scăderi au înregistrat  comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-11,2%), comerţul  cu  ridicata  al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-4,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,9%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,8%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele  decât  cele  alimentare  (-2,9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO