ZF 24

Afacerile din comerţ au crescut în ianuarie cu 4,2% faţă de ianuarie 2016, dar au pierdut 24% faţă de decembrie

Afacerile din comerţ au crescut în ianuarie cu 4,2%...

Autor: Roxana Rosu

15.03.2017, 09:28 54

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în luna ianuarie cu 4,2% faţă de aceeaşi lună din 2016, în timp ce faţă de decembrie indicatorul s-a redus cu 24,9%, ca serie brută.

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut cu 5,6% faţă de ianuarie 2016 şi s-au redus cu 0,7% faţă de decembrie,  a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea faţă de perioada similară a anului trecut  a fost deteminată de evoluţia comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+12,6%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,1%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+7,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+3,1%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele  decât  cele  alimentare  (+2,2%).

Pe de altă parte, scăderi au înregistrat  comerţul  cu  ridicata  al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-3,5%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,3%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-1,8%).

Ca serie ajustată, în luna ianuarie 2017, comparativ cu luna ianuarie 2016, în termeni nominali, comerţul cu ridicata a crescut cu 5,6%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+15,0%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+11,3%),  comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+7,2%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,3%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele  decât cele alimentare (+4,0%). 

Scăderi au înregistrat  activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,2%) şi  comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-1,9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO