ZF 24

AIE:Rezervele globale de petrol au scazut puternic in primul trimestru

12.04.2007, 13:51 17

Rezervele de petrol din statele consumatoare au inregistrat, in primul trimestru, cel mai pronuntat declin din ultimii zece ani pentru aceasta perioada a anului si ar putea scadea in continuare in urmatoarele luni, avertizeaza Agentia Internationala a Energiei (AIE), citata de Reuters.

De asemenea, AIE prognozeaza ca cererea mondiala de petrol va scadea cu 250.000 de barili pe zi anul acesta, la 85,8 milioane de barili pe zi, desi consumul de titei se mentine neschimbat, se arata in raportul lunar al organizatiei internationale.

Stocurile statelor membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au scazut cu 80,5 milioane de barili in luna februarie. Scaderea rezervelor OCDE, calculata in functie de datele preliminare pentru luna martie privind Statele Unite, Japonia si Europa, este estimata la circa un milion de barili pe zi pentru primele trei luni ale anului.

Preturile petrolului au crescut dupa publicarea raportului AIE. Titeiul de referinta de piata americana a fost cotat la 62,33 dolari pe baril, in crestere cu 32 de centi.

Scaderea productiei OPEC, furnizorul a peste o treime din necesarul global de petrol, a contribuit la declinul inregistrat luna trecuta la nivelul productiei mondiale, de 265.000 barili pe zi. In aprilie, productia globala de titei s-a plasat la 85,3 milioane de barili pe zi. Mediafax


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO