ZF 24

Ambasadorul Olandei: Ar trebui să lăsăm businessul să-şi facă treaba, iar noi politicienii şi funcţionarii doar să îi asigurăm un climat favorabil şi să facilităm investiţiile

 Matthijs van Bonzel

Matthijs van Bonzel

Autor: Dana Ciriperu

16.01.2014, 14:47 160

Unul dintre oponenţii intrării României în spaţiul Schengen, Olanda, ţară care a “beneficiat” în 2011 de un schimb tăios de replici cu preşedintele Traian Băsescu pe această temă, rămâne inflexibilă când vine vorba de Schengen, dar afirmă, prin intermediul ambasadorului la Bucureşti că atragerea de investiţii străine ar trebui să fie prioritatea guvernului şi a primarilor din fiecare localitate din România.

“Am vrea să vedem mai multe companii care vin să investească în România, companii atrase de un climat de business favorabil, companii care creează locuri de muncă astfel încât oamenii să fie mai puţin tentaţi să plece, să locuiască peste hotare şi poate ar rămâne mai mulţi în ţară”, a spus Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti într-un interviu acordat ZF.

Salariile mici şi nevoia de dezvoltare a fiecărui individ pot lăsa România fără medici şi fără ingineri, iar aceasta ar trebui să reprezinte o grijă majoră pentru guvernul român. Dacă în România salariul minim pe economie este de 180 de euro, în Olanda depăşeşte 1400 de euro.

“Vestul are nevoie de medici, de ingineri software, iar românii vor pleca oricând pentru a ocupa aceste poziţii peste hotare. Toţi aceşti oameni îşi spun că dacă România nu creşte atunci o să merg eu să cresc, să mă dezvolt în altă ţară, românii au dorinţa de a lucra şi de a se dezvolta. Astfel tot mai mulţi români pleacă în vest şi România pierde oameni”.

 În prezent, datele oficiale spun că peste 3,1 milioane de români lucrează în străinătate, un articol recent din presa germană arătând că în Germania, după cadrele medicale născute în această ţară, românii sunt a doua naţiune ca reprezentare pe piaţa muncii din clinicile şi spitalele germane.

“Printre punctele tari ale României se numără forţa de muncă bine pregătită, pregătirea în software, lejeritatea cu care românii învaţă şi vorbesc o limbă străină. România este singura nouă economie latină din Uniunea Europeană şi acest lucru se vede în modul în care un român vorbeşte şi engleză şi franceză, în modul în care femeile casnice din România învaţă spaniola doar uitându-se la televizor”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO