ZF 24

Anca Boagiu, fostul ministru al Transporturilor: Tăierea sumelor pentru metroul din Drumul Taberei va încetini lucrările şi va duce la o scumpire a acestora

Anca Boagiu, fostul ministru al Transporturilor: Tăierea...

Autor: Andreea Neferu

29.01.2013, 12:16 1193

Fostul ministru al transporturilor Anca Boagiu, în mandatul căreia s-a semnat contractul pentru construcţia magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Eroilor, spune că reducerea drastică a finanţării pentru această investiţie va avea o serie de efecte negative.

"Tăierea sumelor pentru metroul din Bucureşti va conduce la încetinirea lucrărilor, la o scumpire a acestora, la cereri suplimentare din partea constructorilor şi chiar la o situaţie în care oameni vor fi disponi­bilizaţi. Guvernul îşi rostogoleşte cheltuielile şi investiţiile acum", a declarat Anca Boagiu.

Construcţia magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate, care dă bătăi de cap de aproape 2 ani locuitorilor din cartierul bucureştean Drumul Taberei, primeşte anul acesta doar 95 de milioane de lei (21,5 milioane de euro). Mai mult, finalizarea acestui proiect major pentru infrastructura bucureşteană a fost împinsă pentru 2018, deşi iniţial metroul trebuia să fie gata în 2014.

Lucrările de construcţie a acestei ma­gistrale de metrou sunt finanţate de la buget, precum şi din bani de la Banca Europeană de Investiţii. "Este un credit la care se plătesc dobânzi şi comisioane de neutilizare. E o prostie să ai banii şi să nu îi foloseşti. Plus că fiecare credit are o anumită perioadă în care poate fi accesat", a mai spus Anca Boagiu.

Contractul pentru tronsonul de metrou Drumul Taberei(Râul Doamnei)-Eroilor, inclus în noua magistrală M5 Drumul Taberei-Universitate-Pantelimon, a fost câştigat pentru 215 milioane de euro de consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (România) şi AB Construct (România). Tronsonul Râul Doamnei - Eroilor are o lungime de 6,22 kilometri şi va cuprinde nouă staţii de metrou, respectiv Râul Doamnei, Brâncuşi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO