ZF 24

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Importurile şi exporturile au ajuns în martie la maxime istorice

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Importurile şi...

Autor: Roxana Rosu

10.05.2017, 11:33 903

Importurile şi exporturile de bunuri au ajuns în martie la maxime istorice, remarcându-se în acest context dinamica componentei comunitare a  exporturilor (16,4% an/an, la 4,4 miliarde euro), susţinută de consolidarea ciclului economic din Zona Euro şi de deprecierea cursului real efectiv al leului, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, după publicarea datelor Institutului Naţional de Statistică.

Per total, exporturile au urcat în martie cu 15,9% an/an, la 5,7 miliarde euro, iar importurile de bunuri cu 14,8% an/an, la 6,8 miliarde euro în martie (nivel record), dinamică susţinută de climatul pozitiv din sfera cererii interne.

În acest context, deficitul comercial a ajuns la 1,055 miliarde euro.

În acelaşi timp, conform datelor INS, salariul mediu net a crescut cu un ritm lunar de 4,7%, la 2,342 lei (nivel apropiat de maximul consemnat în decembrie 2016).  În dinamică an/an, salariul mediu net a urcat cu 14,2%, în timp ce salariul real a consemnat un avans de 14%, evoluţii care exprimă premise pozitive pentru consumul privat şi nefavorabile pentru competitivitatea internaţională pe termen scurt şi mediu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO