ZF 24

ANRCTI ia in calcul investigarea unei posibile pozitii dominante a Orange si Vodafone

13.11.2007, 13:20 15

Nivelul concurentei in sectorul telefoniei mobile este scazut, existand indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe aceasta piata, Orange si Vodafone, informeaza Mediafax.

Piata telefoniei mobile este dominata de Orange Romania - 9,31 milioane de utilizatori, si Vodafone Romania - 8,579 milioane de clienti. Pe piata au activitati si Cosmote Romania - trei milioane de utilizatori si Telemobil (Zapp) - peste 500.000 de abonati.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a mentionat ca, pe fondul concurentei reduse, se remarca nivelul nesatisfacator al inovatiei in acest domeniu, determinat de gradul limitat de disponibilitate si utilizare a serviciilor avansate, fluiditatea efectiva scazuta a pietei, nivelurile relativ ridicate ale preturilor cu amanuntul si transparenta redusa a acestora.

In sectorul telefoniei fixe, principalele deficiente constatate de analiza diagnostic privesc nivelurile scazute de satisfactie ale consumatorilor si posibilitatile limitate de care acestia dispun in privinta alegerii furnizorilor (90% dintre clienti sunt deserviti de unul sau de cel mult doi operatori).

El a aratat ca si in sectorul telefoniei fixe preturile sunt relativ ridicate si cu un grad redus de transparenta pentru consumatori. In plus, se mentine in continuare decalajul de acces dintre mediul urban si cel rural.

Georgescu a amintit ca, in ceea ce priveste accesul la internet, penetrarea serviciilor de acces la Internet in banda larga, circa 7% la jumatatea anului 2007, se afla la unul dintre cele mai scazute niveluri din randul celor 27 de state membre UE, dar este in urcare accelerata, ratele de crestere medii anuale depasind 100%.

"Comunicatiile audiovizuale, desi cu un grad de penetrare mare, chiar prin comparatie cu statele membre ale Uniunii, au un nivel foarte scazut al digitalizarii, iar platformele ?ansate?, precum IPTV si mobile TV, sunt disponibile la scara foarte redusa", a afirmat Georgescu.

Principala problema concurentiala identificata consta in potentialul ridicat al Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) de a practica tarife excesive pentru difuzarea si transmiterea serviciilor de programe ale Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si ale Societatii Romane de Televiziune (SRT), in calitatea sa de unic furnizor de astfel de servicii pe care i-o confera cadrul legal in vigoare.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO