ZF 24

Asigurătorii şi-au mutat banii din depozite în obligaţiuni şi unităţi de fond din cauza scăderii dobânzilor

Asigurătorii şi-au mutat banii din depozite în...

Autor: Anelis Baciu

24.10.2013, 00:08 12

Companiile locale de asigurări au plasat anul trecut mai puţin din activele deţinute în depozite la bănci, scăderea bonificaţiilor fiind principalul factor care a determinat reorientarea către alte tipuri de produse - în principal obligaţiuni şi fonduri de investiţii, potrivit raportului anual al BNR asupra stabilităţii în sectorul financiar. Scăderi s-au înregistrat şi în cazul investiţiilor în acţiuni.

Sumele din conturile bancare ale celor 41 de societăţi de asigurare prezente pe piaţa locală anul trecut cu­mulau 911 milioane de lei (205 mi­lioane deeuro), în scădere nominală cu 13% comparativ cu anul anterior. Depozitele la bănci ale asigurătorilor aveau o pondere de circa 8,7% din totalul de 10,5 miliarde de lei (2,4 mld. euro) al plasamentelor înregistrate la sfâr­şitul lunii decembrie 2012, faţă de peste o treime la începutul crizei. Sumele plasate la bănci au intrat pe un trend descendent înce­pând cu 2008 şi au mers în aceeaşi direcţie în ultimii cinci ani.

„Depozitele plasate la instituţiile de credit au continuat să scadă, în timp ce plasamentele aferente asigurărilor de viaţă pentru care riscul de investiţie este transferat clienţilor au cres­cut. Societăţile de asigurare s-au orientat spre plasamente aferente asigurărilor de viaţă cu componentă investiţională, ca urmare a interesului manifestat de clienţi pentru aceste produse“, explică specialiştii BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro