ZF 24

Asociaţia Patronală a Industriei de Software critică eventuala introducere a unui „prag arbitrar” de impozitare a salariilor din IT şi anunţă un potenţial „efect devastator” în economie. Coaliţia de la putere ar discuta impozitarea salariilor din IT mai mari de 15.000 de lei brut

Asociaţia Patronală a Industriei de Software critică...

Autor: Roxana Rosu

27.07.2023, 14:53 630

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) avertizează că eventuala introducere a unui prag arbitrar de impozitare a salariilor în IT, cu termen de implementare scurt, fără analiză de impact şi fără consultarea industriei ar avea un impact puternic negativ atât asupra companiilor locale, cât şi a celor multinaţionale care au activităţi cu valoare adăugată mare în România.

“Introducerea unui prag arbitrar de impozitare a salariilor în IT, cu termen de implementare scurt, fără analiză de impact şi fără consultarea industriei ar lovi exact în specialiştii cu experienţă în proiecte mari, cele mai multe internaţionale, şi în cei cu experienţă în tehnologii noi. Companiile din România au făcut şi fac eforturi mari să poată păstra în ţară aceşti specialişti, în condiţiile în care ei sunt ofertaţi de companii de pe pieţele globale. De asemenea, industria în ansamblu a investit constant în ultimii 20 de ani, în parteneriat cu universităţile româneşti, în păstrarea şi dezvoltarea la nivel competitiv a educaţiei de specialitate”, spune Mihai Matei, preşedintele ANIS.

Coaliţia ar discuta mai exact introducerea unui impozit de 10% pentru salariile din IT care sunt mai mari de 15.000 de lei brut.

Membrii asociaţiei amintesc că atât premierul, cât şi preşedintele Senatului şi ministrul Economiei au recunoscut recent că industria IT din România are o specificitate şi o contribuţie strategică atât în economia locală, cât şi pentru atingerea obiectivelor de digitalizare asumate.

”Cu toţii ne dorim o absorbţie cât mai bună a fondurilor europene şi desigur reducerea deficitului, însă o măsură care taxează excelenţa şi experienţa în acest domeniu poate avea un efect devastator”, se arată într-un comunicat ANIS.

Industria de IT din România a crescut de 3 ori mai repede decât media naţională în ultimii 10 ani, acest lucru datorându-se atât investiţiilor pe care mediul privat le-a făcut în educaţia specialiştilor, cât şi facilităţilor fiscale şi a stabilităţii cu privire la această măsură.

Reprezentanţii industriei estimează că încasările la bugetul de stat din impozitarea salariilor din IT ar fi de maxim 900 – 1,2 miliarde lei anual, un impact marginal, dar Guvernul riscă pierderi de ordinul miliardelor de euro prin deteriorarea competitivităţii uneia dintre cele mai performante industrii ale României.

“În contextul în care suntem la debutul unei noi revoluţii industriale, catalizată de avansul rapid al noilor tehnologii, industria are nevoie de accelerarea competitivităţii şi inovării pentru a nu pierde şansa de trece de la o industrie în dezvoltare, la o industrie matură, bazată pe cercetare de vârf şi proprietate intelectuală creată la noi în ţară. Despre aceste măsuri necesare pentru avansul industriei şi economiei ne dorim să dialogăm cu Guvernul. De aceea considerăm că, în acest moment, o măsură de tipul celei vehiculate ar fi o eroare de politică economică şi un pas înapoi în dezvoltarea economică a României”, a spus Mihai Matei.

Coaliţia de guvernare PSD-PNL lucrează în prezent la elaborarea unui pachet de măsuri fiscale, având ca ţintă reducerea deficitului bugetar. Printre măsurile vehiculate în spaţiul public se află şi introducerea unui prag pentru impozitarea salariilor din IT, scutite în prezent de la cota de 10% pe venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO