ZF 24

Autorităţile franceze au percheziţionat mai multe incinte ale Apple, suspectat că abuzează de puterea dominantă de pe piaţă

Foto AFP

Autor: Laura Andreea Dascălu

02.07.2013, 22:14 656

Autoritatea de supraveghere în domeniul concurenţei din Franţa a percheziţionat mai multe incinte locale ale Apple şi ale unora dintre distribuitorii săi în cadrul unei investigaţii privind practicile de revânzare ale grupului american de tehnologie.

Aceasta reprezintă cea mai recentă acţiune condusă de autorităţile franceze dintr-o campanie mai amplă îndreptată împotriva marilor grupuri americane de tehnologie, scrie Financial Times.

Investigaţia vine după prabuşirea, anul trecut, a eBizcuss, cel mai mare distribuitor de produse Apple din Franţa, cu o reţea de 15 magazine. Aceasta a depus o plângere împotriva Apple pentru presupuse practici neloiale de aprovizionare. Potrivit publicaţiei franceze Les Echos, eBizcuss a depus plângere şi la autoritatea care reglementează concurenţa, susţinând că Apple abuzează de poziţia dominantă de pe piaţă şi practică o concurenţă neloială.

Săptămâna trecută a falimentat şi iCentre, cel mai mare distribuitor al produselor Apple în Olanda. Compania a fost afectată de schimbarea practicilor de vânzare, precum deplasarea interesului de la computere la telefoane şi tablete şi scăderea cheltuielilor consumatorilor cu electronicele.

Apple se află deja în atenţia  autorităţii de control din domeniul concurenţei a Uniunii Europene. Aceasta monitorizează preţurile aplicate la produsele de tip iPad şi iPhone pentru a detecta un posibil abuz care contravine legislaţiei antitrust. Apple a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Operatorii telecom susţin că Apple menţine un control riguros asupra vânzărilor şi strategiilor de marketing pentru produsele sale şi că s-a folosit de poziţia sa dominantă de pe piaţă pentru a încheia contracte şi acorduri de distribuţie cu condiţii dure pentru cealaltă parte.

Aceste nemulţumiri au fost parţial compensate prin numărul în creştere de gadgeturi lansate pe piaţă de companii concurente precum Samsung.

Tot anul acesta autoritatea de concurenţă franceză a deschis o anchetă privind magazinul de aplicaţii App Store al Apple, magazinul Google Play şi echivalentul online al companiei Amazon pentru a verifica dacă acestea au impus restricţii injuste dezvoltatorilor şi comercianţilor de aplicaţii.

Franţa a demonstrat în mod repetat că este dispusă să intervină dacă observă probleme cu potenţial litigios în care sunt implicate companii de internet împiedicând preluarea de către Yahoo a DailyMotion, un site francez de videosharing deţinut de France Telecom.

Ministrul culturii, Aurelie Filippetti, ia în considerare interzicerea discounturilor şi a ofertelor de transport gratuit făcute de Amazon pentru a proteja librăriile tradiţionale de concurenţa distribuitorului online. Aceasta a susţinut şi o propunere de introducere a unei taxe reduse asupra dispozitivelor conectate la internet pentru a susţine „excepţia culturală” a Franţei în faţa revoluţiei digitale.

CNIL, autoritatea care se ocupă cu protejarea datelor în Franţa, a condus de asemenea anchete privind politicile de confidenţialitate ale Google în numele autorităţilor de reglementare europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24