ZF 24

Băncile franceze vor avea cea mai mare nevoie de cash dintre băncile testate de BCE

Băncile franceze vor avea cea mai mare nevoie de cash...

Autor: Ioana Tudor

19.01.2014, 18:24 369

Băncile europene se confruntă cu un deficit de capital de aproximativ 767 mld. euro în pragul testelor de stres aplicate de Banca Centrală Europeană (BCE), iar băncile franceze vor avea cea mai mare nevoie de cash, potrivit unui studiu citat de Bloomberg.

Băncile franceze au cel mai mare deficit de capital, de 285 mld. euro, si sunt urmate de cele germane cu 199 mld. euro, arată studiul realizat de doi profesori universitari din Germania şi Statele Unite, Sascha Steffen şi Viral Acharya. Bancile spaniole au un deficit de capital de 92 mld. euro, iar cele italiene de aproximativ 45 mld. euro.

Autorii studiului atrag atenţia asupra riscului cu care se confruntă băncilor germane deţinute de stat. „Germania are multe instituţii deţinute de stat care ar putea avea nevoie de infuzii de capital şi/sau bailin”, potrivit studiului, care cuprinde 109 bănci dintr-un total de 124 ale căror active vor fi evaluate până în noiembrie, inclusiv Deutsche Bank AG (DBK), Credit Agricole (ACA) SA, BNP Paribas SA (BNP) şi Banco Santander.

Banca Centrală Europeană va publica rezultatele celor mai dure teste de stres la care va supune cele mai mari bănci europene înainte de a prelua, în noiembrie, rolul de supraveghetor unic al sistemului bancar european, un pas important în formarea unei uniuni bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24