ZF 24

Băncile încă digeră impactul unui declin economic prelungit

Băncile încă digeră impactul unui declin economic...

Autor: Razvan Voican

18.02.2014, 19:54 466

Statistica a consemnat o creştere a produsului intern brut neaşteptat de mare, de 3,5% pe 2013, însă căderea înregistrată după 2008 încă nu a fost recuperată, iar letargia prelungită care a marcat economia în ultimii ani se oglindeşte cu prisosinţă în situaţia sistemului bancar în care unu din cinci credite este neperformant. Sistemul este în situaţia de a afişa un profit net de jumătate de miliard de lei pe anul trecut, însă în spatele acestui rezultat se află operaţiuni contabile de eliberare de pasive fiscale amânate şi prin urmare este departe de a reflecta o relansare a businessului bancar.

În contrast cu revenirea economică din statistici, bazată pe exporturi şi pe o conjunctură nesperat de bună în agricultură, multe firme au continuat să se scufunde anul trecut, iar piaţa imobiliară nu şi-a revenit. Efectul: noi cerinţe de provizionare la nivelul băncilor. Aşa se face că în decembrie profitul sistemului bancar s-a prăbuşit de la 1,7 mld. lei la 497 mil. lei sub greutatea provizioanelor noi impuse de severitatea fără precedent a BNR. Grăitor este exemplul BRD, care a rămas pe pierdere anul trecut după creşterea dramatică a provizionării în T4, iar surse de pe piaţă afirmă că nu este singura bancă mare care a constituit provizioane masive pe final de an cu impact la nivelul rezultatului.

Chiar dacă autorităţile se laudă cu cea mai mare creştere economică din UE, România este în frunte şi cu cea mai ridicată rată a creditelor neperformante, creşterea acestora nefiind oprită nici de relaxarea târzie a politicii monetare, nici de reîntregirea veniturilor bugetarilor. Cel mai grav, creşterea economică atât de spectaculoasă în context european nu s-a reflectat nicicum în încasările statului la buget, Ministerul Finanţelor venind din nou cu creşteri de taxe pentru a susţine continuarea trendului de scădere a deficitului bugetar. Băncile de-abia au început să-şi publice rezultatele financiare pe 2013, însă ceea ce se ştie deja este că anul trecut creditul privat a scăzut cu aproape 5% în termeni reali – cea mai dură ajustare de la începutul crizei, iar fără creditare businessul bancar nu se poate redresa.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO