ZF 24

Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital de 240 de milioane de euro anul acesta

Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital...

Autor: Anelis Baciu

16.09.2013, 00:07 245

Acţionarii străini ai băncilor, asigurătorilor, dar şi ai companiilor de leasing au adus în intervalul ianuarie-iulie al acestui an aproximativ 240 de milioane de euro la capitalul subsidiarelor locale pentru a-şi acoperi pierderile generate de scăderea vânzărilor şi accelerarea cheltuielilor cu provizioanele în contul neperformantelor sau cu despăgubirile.

Cea mai mare valoare a majorărilor de capital, aproximativ 47%, echivalentul a 112 milioane de euro, a fost raportată de acţionarii instituţiilor de credit, urmaţi la scurtă distanţă de investitorii din asigurări, cu aporturi de circa 95 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului Naţional al Comerţului. Şi acţionarii companiilor de leasing au fost nevoiţi să vină cu bani de acasă, din moment ce piaţa finanţărilor s-a menţinut pe minus în ultima perioadă.

„Acţionarii procedează la aporturi de capital, în pofida pierderilor mari pe care le înregistrează, deoarece sunt de părere că rezultatele negative vor fi temporare. În plus, ei văd un potenţial ridicat al pieţei locale pe termen lung (...) consideră că trebuie să rămână în piaţă pentru că la un moment dat situaţia se va inversa, iar ei îşi vor recupera banii. O astfel de atitudine este încurajatoare, este bine că investitorii care cunosc mediul de business local aleg să continue investiţiile aici“, spune analistul financiar Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro