ZF 24

Barilul de petrol poate ajunge pana la 100 de dolari in prima jumatate a anului, spun analistii Erste

09.03.2010, 14:09 22

Analistii Erste Group cred ca in prima parte a acestui anbarilul de petrol poate atinge valori maxime de pana la 90-100 dedolari, urmand ca in a doua jumatate a anului pretul "auruluinegru" sa scada chiar si sub valoarea de 60 de dolari.

"Ne asteptam la o inversarea a tendintei (de crestere - n.r.)pentru a doua jumatate a anului, cel tarziu, cand pretul petroluluiar trebui sa scada in jurul sumei de 60 de dolari sau chiar subaceasta valoare. Astfel preconizam un pret mediu de 72 de dolari pebaril in 2010", spun analistii grupului financiar austriac.

La nivel de tendinta, analistii Erste spun ca gazele naturale ajungin centrul atentiei si in special cele neconventionale care vorinregistra o crestere semnficativa pe termen lung.
Totodata analistii sustin ca aprecierea barilului de petrol a avutloc intr-o perioada de timp foarte scurta, fara a fi instotita side o revenire similara in ceea ce priveste cererea.
"Revenirea economiei este de necontestat, insa noi consideram capretul petrolului a crescut in mod exagerat. Desi cererea si-arevenit considerabil, in special in tarile emergente, este evidentca se afla inca sub nivelul maxim", mai spun analistii Erste.

Anul trecut, barilul de petrol si-a dublat valoarea, de la circa 40de dolari la peste 80 de dolari. Azi, barilul este cotat la 82 dedolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO