ZF 24

BCE încă mai are o „bazooka“ cu care să protejeze zona euro

Olli Rehn, comisar european: O perioadă prelungită de inflaţie slabă ar îngreuna eforturile de reechilibrare a economiei. AFP/Mediafax Foto

Olli Rehn, comisar european: O perioadă prelungită de inflaţie slabă ar îngreuna eforturile de reechilibrare a economiei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

10.02.2014, 20:17 625

Banca Centrală Europeană încă mai are o „bazooka“ cu suficientă muniţie pentru a proteja zona euro în pofida opiniei Curţii Consti­tu­ţionale din Germania că planul BCE de achiziţii de obigaţiuni suverane este probabil ilegal, a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi pentru euro.

Rehn a îndemnat BCE, la summitul Reuters privind zona euro, să acţioneze pentru a se asigura că inflaţia neobişnuit de slabă din zona euro va accelera spre ţinta instituţiei, de puţin sub 2% de la 0,7% în ianuarie.

Instanţa germană a înaintat vineri Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg o plân­gere depusă de un grup de avocaţi eurosceptici împotriva Tranzacţiilor Monetare Directe (OMT), un plan de achiziţii de obligaţiuni suverane prin anunţarea căruia BCE a domolit anul trecut criza datoriilor din zona euro. Curtea Europeană va analiza legalitatea schemei băncii centrale, scrie The Telegraph.

Cu toate acestea, instanţa germană a arătat clar că apreciază că planul, care încă nu a fost activat, ar reprezenta o finanţare monetară ilegală a guvernelor şi ar încălca astfel mandatul BCE.

Întrebat dacă nu cumva Curtea Constitu­ţională a anihilat arma supremă a BCE, Rehn a răspuns că „în opinia mea, BCE cu siguranţă încă mai are bazooka şi suficientă muniţie pentru bazooka dacă va fi nevoie“.

Instanţa germană doar a suspendat cazul legalităţii planului OMT, rezervându-şi dreptul de a da propria judecată finală.

Rehn a explicat că „în lumea reală“, intervenţia BCE a reprezentat „un punct de coti­tură crucial“ pentru stabilizarea pieţelor finan-ciare, alături de acordul guvernelor din zona euro de a înfiinţa o uniune bancară europeană şi de a aplica o disciplină bugetară mai strictă.

„Din punctul meu de vedere, BCE a acţionat categoric în limitele mandatului său şi a făcut-o cu înţelepciune acţionând decisiv“, a spus comisarul. El a reamintit îngrijorarea că o perioadă prelungită de inflaţie slabă ar îngreuna eforturile de reechilibrare a economiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24