ZF 24

BCE se gândeşte serios să injecteze mai mulţi bani în economiile slabe din zona euro

Mario Draghi, preşedintele BCE: Întărirea cursului de schimb impune noi măsuri de stimulare prin intermediul politicilor monetare. Acesta este un aspect important pentru stabilitatea preţurilor. AFP/Mediafax Foto

Mario Draghi, preşedintele BCE: Întărirea cursului de schimb impune noi măsuri de stimulare prin intermediul politicilor monetare. Acesta este un aspect important pentru stabilitatea preţurilor. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Tudor

14.04.2014, 00:03 651

Banca Centrală Europeană trebuie să ia în considerare pomparea de fonduri în economiile zonei euro dacă moneda euro se va întări şi mai mult faţă de dolar, a declarat preşedintele băncii centrale a zonei euro Mario Draghi, citat de The Guardian. El a asigurat că prin noi măsuri de stimulare monetară BCE ar putea preveni decelerarea inflaţiei, evoluţie care ameninţă Europa cu pericolul deflaţionist.

„Întărirea cursului de schimb impune noi măsuri de stimulare prin in­termediul politicilor monetare. Acesta este un aspect important pentru sta­bilitatea preţurilor“, a subliniat Draghi.

Avertismentul acestuia sugerează că următorul pas al BCE ar putea fi scăderea dobânzilor sub 0% pentru facilităţile de depozit ale instituţiei.

Draghi este presat să combată şomajul ajuns la cote record şi slăbiciu­nile din sectorul bancar prin injectarea de fonduri în sistemul financiar.

Euro s-a apreciat cu 10% în raport cu dolarul de vara trecută, ceea ce face importurile mai ieftine şi slăbeşte inflaţia. Spania, Italia şi Grecia sunt printre multele ţări care au cerut acţiuni din partea BCE pentru prevenirea apariţiei deflaţiei, care ar face ca salariile să scadă, veniturile compaiilor să se reducă şi în cele din urmă ar readuce recesiunea economică. De asemenea, Franţa cere BCE să deprecieze euro pentru a-i face exporturile mai ieftine şi deci mai competitive.

„Cu cât euro este mai puternic, cu atât mai mult sunt necesare măsuri de acomodare monetară“, a spus Draghi. Boardul BCE a respins până în prezent cererile de a impulsiona inflaţia prin măsuri precum ajustarea cantitativă, care implică tipărirea de bani şi pomparea acestora în sistemul bancar pentru a mări baza de credit. La astfel de programe au recurs în timpul crizei economice mondiale SUA şi Marea Britanie, economii cu un avans mai puternic decât cel al zonei euro.

Euro a închis şedinţa de vineri la cotaţia de 1,3885 dolari, în urcare cu 1,3% faţă de săptămâna anterioară.

Jens Weidmann, şeful băncii centrale a Germaniei şi membru al consiliului guvernatorilor BCE, a declarat, de asemenea, la Washington, că aprecierea euro este datorată parţial intrărilor de capital, mai ales în ţările de la periferia zonei euro. „Aprecierea arată o revenire a încrederii în zona euro. Cursul este unul dintre factorii luaţi în considerare la evaluarea inflaţiei şi, în consecinţă, analizăm efectele unui euro mai puternic“, a spus el.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat că BCE trebuie să menţină politicile monetare de sprijinire a economiei şi a apreciat disponibilitatea băncii centrale de a recurge la noi instrumente de politică monetară dacă este nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO