ZF 24

BCE va face în premieră cunoscute criteriile după care va evalua cele mai mari bănci europene, în cel mai aşteptat exerciţiu de transparenţă

Ignazio Angeloni, omul de la BCE care va evalua 130 de bănci din zona euro: „Trebuie să controlezi ce fac băncile. Nu le poţi lăsa de capul lor deoarece, dacă faci aceasta, pot deveni periculoase“. Angeloni, în vârstă de 59 de ani, conduce divizia de stabilitate financiară a BCE. Foto: European Communities

Ignazio Angeloni, omul de la BCE care va evalua 130 de bănci din zona euro: „Trebuie să controlezi ce fac băncile. Nu le poţi lăsa de capul lor deoarece, dacă faci aceasta, pot deveni periculoase“. Angeloni, în vârstă de 59 de ani, conduce divizia de stabilitate financiară a BCE. Foto: European Communities

Autor: Bogdan Cojocaru

22.10.2013, 18:25 632

Banca Centrală Europeană va anunţa mâine cât de dure vor fi testele de stres la care vor fi supuse anul viitor băncile europene în ceea ce pentru pieţele financiare din întreaga lume reprezintă cel mai aşteptat exerciţiu de transparenţă.

Acesta este un anunţ făcut de viitorul gardian al sistemului bancar al Europei. Testele în sine sunt pe de o parte un pas important către formarea unei uniuni bancare, iar pe de alta pot produce pagube multor bănci demonstrând cât de vulnerabile şi nepregătite sunt pentru a face faţă şocurilor.

Noile teste vor evalua calitatea activelor bancare din zona euro în premieră după criterii standardizate stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
Prima regulă, propusă luni, stabileşte când creditele devin neperformante, forţând banca să facă rezerve mai mari de capital, şi înlocuieşte multitudinea de definiţii naţionale care au făcut dificil pentru investitori să compare băncile, scrie agenţia Thomson Reuters. EBA defineşte ca fiind neperformant creditul a cărui rambursare a întârziat cu mai mult de 90 de zile sau pentru care plata este improbabilă.

A doua regulă defineşte indulgenţa la plata împrumutului ca fiind concesia făcută de bancă debitorului cu probleme prin permisiunea de a sări peste o rată sau de a plăti mai puţin. Creditul la care a fost aplicată indulgenţa nu trebuie însă clasificat automat ca neperformant.

Noile criterii va trebui folosite şi în testele separate la care vor fi supuse băncile din cele 11 state din Uniunea Europeană care nu fac parte din zona euro.
Impactul normelor ar putea fi semnificativ. Un sondaj efectuat de banca americană Morgan Stanley în rândul investitorilor arată că între cinci şi zece din cele 130 de bănci „cu importanţă sistemică“ supuse testelor de către BCE vor pica la evaluare şi vor fi forţate să strângă capital suplimentar de 50 de miliarde de euro.
Regulile noi sunt necesare doarece ultimele două runde de teste de stres au fost criticate pentru că nu au fost suficient de dure. Acestea au dat autorităţilor naţionale libertatea de a stabili definiţiile.


„Nu există un mecanism clar pentru umplerea găurilor de finanţare“

„O executare a testelor ineficientă şi incompetentă, o caracteristică nefericită a multor răspunsuri politice date în timpul crizei, ar putea readuce turbulenţele financiare şi arunca economia înapoi în recesiune“, explică situaţia analiştii băncii elveţiene Credit Suisse. Dacă evaluarea demonstrează că băncile au probleme mai mari decât s-a crezut, de pătimit vor avea şi economiile încă vulnerabile. „Dacă testele găsesc găuri mari în balanţele contabile ale băncilor, nu există un mecanism clar pentru umplerea lor“, a avertizat James Howat, analist la Capital Economics.

Băncile europene au stat în miezul crizei financiare care a măcinat timp de trei ani zona euro, ţinând guvernele captive într-o „spirală a dependenţei de datorii“, notează CNBC. După ce au căzut victime crizei financiare globale, multe bănci europene au apelat la mecanismele de salvare ale statelor. Pentru a-şi putea permite salvarea băncilor, guvernele s-au îndatorat, şubrezindu-şi finanţele. În schimb, băncile au acumulat tot mai multe datorii suverane prin care au asigurat finanţarea statelor.

Ca răspuns la această situaţie, liderii europeni au propus crearea unei uniuni bancare care include un sistem central de supraveghere şi lichidare bancară şi o schemă unică de asigurare a depozitelor.


Evaluate de „trei perechi de ochi“

Identificarea verigilor slabe din sistemul bancar şi repararea lor sunt importante pentru revenirea durabilă a Europei. Pieţele de finanţare sunt fragmentate la nivel naţional, ceea ce înseamnă că afacerile mici din ţările lovite de recesiune precum Spania şi Italia trebuie să plătească dobânzi mai mari la împrumuturi decât cele din, spre exemplu, Germania. În pofida dobânzilor extrem de mici practicate de BCE şi a lichidităţii masive din sistemul bancar, creditarea către sectorul privat continuă să se micşoreze în zona euro, notează The Wall Street Journal.

Viitoarea evaluare a băncilor va fi făcută prin prisma a trei perechi de ochi pentru a se asigura credibilitatea acesteia, a afirmat Benoit Coeure, membru în con­siliul executiv al BCE într-un interviu acordat Bloomberg.

„Modul de executare va fi diferit faţă de cele două runde anterioare. Orice cifră furnizată de bănci va fi mai întâi verificată de autorităţile naţionale, apoi la nivel european, la Frankfurt (sediul BCE - n.red.). Apoi va fi o a treia verificare, efectuată de auditori independenţi“, a explicat Coeure.
Testele de stres vor fi efectuate în prima jumătate a anului viitor, iar BCE va prelua rolul de supraveghetor unic al sistemului bancar în toamna aceluiaşi an.


BCE a angajat pentru verificarea băncilor europene aceea
şi firmă care a pus diagnostic greşit sectorului bancar irlandez
BCE a angajat pentru a o ajuta cu auditarea celor mai mari 130 de bănci din zona euro firma americană de consultanţă financiară Oliver Wyman, un nume bine cunoscut în lumea bailout-urilor bancare şi a „testelor de stres“ din zona euro, scrie EUobserver. În 2006 firma s-a remarcat anunţând că Anglo Irish Bank este cea mai bună bancă din lume.

Trei ani mai târziu, banca a fost naţionalizată, iar salvarea ei a adus statul irlandez în pragul unui faliment evitat doar printr-un bailout primit de la zona euro. Anul trecut, în cazul salvării sectorului bancar spaniol, Oliver Wyman le-a furnizat factorilor de decizie din zona euro cifre acceptabile politic - un deficit de finanţare de aproximativ 60 de miliarde de euro. Ulterior s-a dovedit că necesarul real de finanţare era mult mai mare. La serviciile de consultanţă ale aceleiaşi firme s-a apelat şi în cazul bailout-ului portughez, potrivit băncii centrale a Portugaliei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO