ZF 24

BERD: Economia Romaniei va creste cu 1% in 2010

15.10.2009, 13:10 17

BERD, unul dintre principalii finantatori externi ai Romaniei,si-a revizuit prognozele pentru 2010 anticipand o crestere de 1% aeconomiei romanesti. "Institutiile financiare internationale auactionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iarperspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu unpotential bun in ceea ce priveste reluarea cresterii odata ceconditiile globale o vor permite", a declarat Peter Sanfey,economist la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

Pentru 2009, BERD estimeaza o contractie a economiei Romaniei de8 procente, dupa cresterea de 7,1% inregistrata in 2008.

In privinta economiilor tarilor Europei centrale si de est,analistii BERD estimeaza o scadere medie de 6,3% in 2009, urmand cain 2010 sa existe o revenire, chiar daca aceasta va fi una fragilasi neconsistenta.

Erik Berglof, economistul-sef al institutiei, avertizeaza ca lanivelul regiunii impactul social al crizei economice globale va firesimtit cu precadere anul viitor, cand numarul falimentelorcompaniilor si rata somajului vor continua sa creasca.

De asemenea, el crede ca bancile vor continua sa-si reducainvestitiile in regiune, iar finantarea persoanelor fizice sifirmelor mici va ramane limitata, ca urmare a cresterii numaruluicreditelor neperformante. Pentru 2009, BERD mentine prognoza decontractie a economiei romanesti cu 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO