ZF 24

Tranzacţie gigant: Cel mai mare grup minier din lume vrea să preia o multinaţională britanică pentru 31 de miliarde de lire

Tranzacţie gigant: Cel mai mare grup minier din lume...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.04.2024, 14:20 130

BHP a propus o preluare a Anglo American în valoare de 31 de miliarde de lire sterline, afacere care ar reuni două companii miniere globale, devenind în acelaşi timp una dintre cele mai mari tranzacţii din ultimii ani din industrie, potrivit Financial Times.

Cel mai mare grup minier din lume a declarat joi că a oferit 0,7097 acţiuni BHP pentru fiecare acţiune Anglo, în timp ce încearcă să îşi extindă portofoliul de mine de cupru.

BHP a declarat că oferta sa evaluează fiecare acţiune Anglo la 25,08 lire sterline. Acţiunile Anglo au crescut cu 13%, la 24,89 lire sterline, la începutul tranzacţiilor de la Londra, ceea ce conferă companiei o capitalizare de piaţă de 30,5 miliarde de lire sterline.

Se aşteaptă ca cererea de cupru să crească din cauza tranziţiei globale către renunţarea la combustibilii fosili. Metalul este foarte utilizat în proiectele de energie regenerabilă şi în vehiculele electrice.

Tranzacţia ar ridica BHP la rangul de cel mai mare producător de cupru din lume, de pe locul trei în prezent, potrivit RBC. Grupul combinat ar produce peste 2 milioane de tone de cupru pe an, aproximativ 10% din oferta mondială extrasă.

BHP a declarat că îşi va spori „expunerea la materiile prime de viitor prin intermediul activelor de cupru de clasă mondială ale Anglo American".

Acţiunile BHP, a cărei listare principală este la Sydney, având o capitalizare de piaţă de 229 miliarde de dolari australieni (149 miliarde de dolari americani), au scăzut joi cu 0,6%, la 45,23 dolari australieni.

Anglo a precizat că, în cadrul oricărei tranzacţii, BHP propune divizarea a două unităţi Anglo - Anglo American Platinum, divizia de platină cunoscută sub numele de Amplats, şi Kumba Iron Ore. Ambele sunt listate în Africa de Sud şi reprezintă aproximativ 10,2 miliarde de lire sterline din valoarea totală, conform propunerii BHP.

Propunerea este susceptibilă să provoace controverse în Africa de Sud înainte de alegerile generale din mai.

Corporaţia de Investiţii Publice din Africa de Sud, un administrator al activelor de pensii ale angajaţilor guvernamentali care este al treilea mare acţionar al Anglo, a declarat că va evalua orice ofertă prezentată acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO