ZF 24

BM: Cresterea economiei globale, sustinuta de pietele emergente

09.01.2008, 13:29 14

Pietele emergente vor amortiza socurile care vor exista la nivel global, compensand efectele incetinirii economiei SUA si sustinand ritmul de dezvoltare mondiala la un nivel satisfacator, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, citat de Financial Times.

BM estimeaza ca avansul economiilor statelor in curs de dezvoltare se va reduce in acest an de la 7,4% la 7,1%, iar aceasta evolutie va sustine un avans al economiei globale de 3,3%, se arata in raportul Perspective Economice Globale.

Totodata, BM considera ca pietele emergente nu sunt "deconectate" de statele dezvoltate, intrucat exporturile lor vor creste probabil chiar si in contextul incetinirii economiei SUA.

Potrivit BM, statele in curs de dezvoltare au totalizat anul trecut peste jumatate din cresterea importurilor la nivel mondial.

"Statele in curs de dezvoltare joaca un rol foarte valoros in stabilizarea economiei globale", a declarat Hans Timmer, unul dintre autorii raportului.

Banca previzioneaza ca rata anuala de crestere a economiei SUA va fi de 2,2% in acest an, nivelul ridicat al exporturilor sustinand probabil evitarea unei recesiuni.

Ritmul ridicat de dezvoltare al statelor emergente, precum China si India, va continua sa sprijine cresterea economiilor producatoare de marfuri.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels