ZF 24

Bursa este din nou pe val: cea mai mare creştere de conturi noi de la declanşarea crizei în 2008

Bursa este din nou pe val: cea mai mare creştere de...

Autor: Roxana Pricop

19.08.2013, 22:53 2582

Oferta Transgaz din luna aprilie, când statul a scos la vânzare 15% din companie, şi creşterile peste aşteptări ale acţiunilor de la începutul anului au atras 5.000 de noi investitori pe bursă în trimestrul al doilea.

Astfel numărul de conturi deschise a urcat la 83.292, potrivit datelor furnizate de Fon­dul de Compen­sare a Inves­ti­torilor (FCI). Creşterea are loc după ce anul trecut au ieşit din piaţă aproape 7.000 de investitori.

„Oferta Transgaz a revigorat piaţa de capital. Numărul de conturi noi deschise graţie ofertei Transgaz este de circa 2.500“, a spus Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, unul dintre intermediarii ofertei.

Creşterea numărului de investitori aduce speranţe pe o piaţă de capital puternic lovită de criză. Acţiunile româneşti nici acum nu şi-au revenit după prăbuşirea din 2008 şi încă afişează pierderi de 40%, deşi bursele americane şi cea din Germania sunt la maxime.

În anul 2007, an de maxime pentru bursa de la Bucureşti, erau aproape 90.000 de investitori pe bursă, însă scăderea bursei cu peste 70% în 2009 i-a ruinat pe mulţi dintre aceştia, care odată cu banii şi-au pierdut şi curajul de a mai investi în acţiuni. Din 2007 până în prezent, indicele BET, principala referinţă a bursei, afişează un minus de 40%, acţiunile celor cinci SIF-uri au un minus de 60%, acţiunile BRD şi cele ale Băncii Transilvania afişează pierderi de 60%, respectiv minus 80%. Brokerii cred că mai sunt necesari cel puţin trei ani până când indicele va recupera pierderile.

„Dacă oferta Transgaz a atras câteva mii de noi investitori, mă aştept ca privatizarea Romgaz să atragă câteva sute de mii de conturi noi, dat fiind că Romgaz este cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. Oferta Romgaz trebuie să fie cât mai vizibilă şi cât mai bine promovată pentru a atrage cât mai mult interes din partea populaţiei“, a spus Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro:

Bursa de la Bucureşti şi-a recăpătat din interes cu a şaptea creştere la nivel mondial în lunile de vară

Record de investitori: 5.000 de nou-veniţi pe bursă după oferta Transgaz şi raliul de la început de an

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO