ZF 24

Bursă. Transgaz, transportator de gaze naturale controlat majoritar de statul român, a încheiat primul trimestru cu venituri consolidate din exploatare de 706 milioane lei, în creştere cu 53%, şi un profit net de 262 milioane lei, dublu fată de T1 2023

Bursă. Transgaz, transportator de gaze naturale...

Autor: Roxana Rosu

15.05.2024, 09:43 278

Transgaz (simbol bursier TGN), transportator de gaze naturale controlat majoritar de statul român, a înregistrat în primul trimestru din 2024 venituri consolidate din activitatea de exploatare de 706 milioane lei, în creştere cu 53%, şi un profit net de 262 milioane lei, dublu fată de nivelul din perioada similară din 2023, potrivit raportului financiar publicat miercuri la BVB.

Rezultatele consolidate ale grupului includ Transgaz SA, Eurotransgaz Republica Moldova, detinuta integral de Transgaz, şi  Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, detinută în proportie de 75% de Eurotransgaz (+25% BERD).  .

La nivel individual, Transgaz a raportat venituri din activitatea de exploatare  mai mari  cu 41%,  respectiv de 643 milioane lei, în timp ce profitul net s-a majorat cu 93%, la 241 milioane lei.

La 31 martie, stocurile companiei au înregistrat o creştere de 36 milioanei lei comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2023, fiind determinată în principal de creşterea valorii gazelor naturale achiziţionate în cadrul activităţii de echilibrare, creşterea stocului de gaze naturale achiziţionate pentru acoperirea consumului tehnologic şi creşterea stocului de materii prime şi materiale.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a anuntat recent că transportatorul de gaze a încheiat 110 con­tracte de racordare cu comune şi oraşe din mai multe judeţe şi 26 de contracte cu diferiţi consumatori industriali. Potrivit cererilor depuse, cele 110 contracte de racordare corespund unui debit anual de 3,6 miliarde de metri cubi pe an, iar cele 26 de societăţi comerciale vor avea nevoie de 7,98  mi­liarde de metri cubi pe an, etapizat, în funcţie de punerile în funcţiune.

În acest moment, consumul de gaze al României este de circa 10 miliarde de metri cubi, astfel că pe termen lung, în baza contractelor semnate de Transgaz, există oportunitatea dublării cererii interne.

Compania a încheiat anul trecut cu un profit net de 172,4 milioane de lei la nivelul întregului grup. La nivel individual, profitul net a ajuns la 160 de milioane de lei. Din raportul preliminar consolidat publicat la Bursă reiese că veniturile din activitatea de exploatare au ajuns la 1,78 miliarde de lei la nivel consolidate.

 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO