ZF 24

Cand toata lumea ingheata, bancile par hotarate sa dezghete creditarea

23.01.2010, 18:41 34

Pana si cei care anul trecut n-au mai dat un leu imprumut revincu oferte pentru persoanele fizice. Dobanzile au scazut in ultimeleluni si au ajuns la nivelul din 2008, dinaintea crizei.

Bancile isi intorc fata la noi, pentru ca statul va avea maiputina nevoie de ele. Pana acum, Ministerul Finantelor se imprumutade la bancheri cu dobanzi mari pentru a plati salariile sipensiile, insa, curand, vin miliardele de la FMI si ComisiaEuropeana. Asa ca finantistii incearca sa isi plaseze banii lavechii clienti, adica populatia si firmele.

Un recent studiu de piata arata insa ca doar un roman din 10 maieste dispus sa se indatoreze.

Brokerii de credite spun ca multe banci care au oprit creditareaanul trecut au revenit pe piata cu idei noi. Asa ca cele maiieftine imprumuturi ipotecare in euro se pot obtine la dobanzi desub 6%, iar cele de nevoi personale fara ipoteca pentru dobanzicare variaza intre 14 si 19%.

Sunt si romani care au gasit in posta scrisori prin care li setransmite ca banca la care au un card de salariu le poate face osupriza, precum credite ipotecare pentru achizitionarea delocuinte.

Deocamdata, statul este inca principalul client al bancilor, darlucrurile se vor schimba curand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO