ZF 24

Cât costă înlocuirea unei cartele sim pierdute: între 0 şi 7,2 euro, fără TVA, în funcţie de operator

 Cât costă înlocuirea unei cartele sim pierdute: între 0 şi 7,2 euro, fără TVA, în funcţie de operator

Autor: Adrian Seceleanu

13.02.2013, 16:19 12081

Operatorii locali de telefonie mobilă oferă în general gratuit pentru abonaţi serviciul de înlocuire al unei cartele sim pierdute, însă dacă această situaţie se repetă de mai multe ori sau pierderea survine la puţin timp după semnarea contractului, utilizatorii pot ajunge să plătească şi o taxă de 7 euro plus TVA, arată datele de pe paginile web ale operatorilor şi informaţiile furnizate de agenţii din call-centerele companiilor.

Cosmote, singurul operator care publică pe pagina sa web informaţii clare şi uşor de găsit despre costurile înlocuirii unei cartele sim, percepe o taxă de 7,2 euro pentru un client prepay care doreşte să îşi înlocuiască o cartelă sim pierdută. Un client cu abonament aflat în primul an de contract va plăti o taxă similară în timp ce un abonat care trece de primul an de contract va primi gratuit de cel mult două ori pe an o cartelă nouă.

La Orange, potrivit datelor din secţiunea "Orange Help" a site-ului, tarifele percepute de companie pentru înlocuirea unei cartele pierdute sunt de 5 sau 7 euro, în funcţie de tipul de utilizator (prepay sau abonat). Abonaţii care au un an vechime primesc gratuit o cartelă nouă.

La RCS&RDS taxa este de 5 euro (TVA inclusă) şi pentru clienţii prepay şi pentru cei cu abonament. Prima înlocuire a cartelei este gratuită pentru abonaţi.

Vodafone percepe o taxă de doi euro pentru schimbarea unei cartele pierdute şi pentru abonaţi şi pentru clienţi prepay. Operaţiunea este gratuită în mai multe situaţii, printre care trecerea de la o cartelă sim la o cartelă microsim sau nanosim.

Conform datelor Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, la finele lunii iunie 2012 în România existau peste 22 de milioane de cartele active de telefonie mobilă, dintre care 9,3 milioane erau aferente unor abonamente, iar diferenţa era reprezentată de cartele preplătite.

Companie
Clienţi prepay
Clienţi cu abonament
Cosmote
7,217 euro, plus TVA
* 2 înlocuiri gratuite într-un an, după cel puţin un an de contract
* dacă nu este îndeplinită condiţia privind vechimea taxa este de 7,22 euro plus TVA
Orange
7 euro, plus TVA
* gratuit, după un an de contract
* dacă nu este îndeplinită condiţia privind vechimea taxa este de 5 euro plus TVA
RCS&RDS
5 euro, TVA inclusă
* prima înlocuire gratuită
* de la a doua înlocuire a sim-ului taxa este de 5 euro, TVA inclusă
Vodafone
2 euro, plus TVA
2 euro, plus TVA
* schimbarea este gratuită în cazul: trecerii de la sim la micro/nanosim şi invers; prezentării în magazin a unui sim deteriorat, indiferent de vechime; unui sim defect la activare
 
Surse: paginile web ale Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone; informaţii furnizate de agenţi din call-center-ele Orange şi RCS&RDS.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO