ZF 24

CE a îmbunătăţit uşor proiecţiile de creştere economică pentru Uniunea Europeană şi zona euro

CE a îmbunătăţit uşor proiecţiile de creştere...

Autor: Ioana Tudor

25.02.2014, 20:27 278

Comisia Europeană (CE) şi-a îmbu­nătăţit uşor proiecţiile de creştere economică pentru anul acesta şi pentru anul viitor pentru zona euro, Uniunea Europeană şi cele mai mari economii ale Europei şi anticipează că doar două state vor rămâne în recesiune anul acesta, comparativ cu zece în 2013.

Comisia este însă mai pesimistă în noile estimări în privinţa ratei şomajului din Italia şi a datoriei publice a Greciei, a cărei economie va lua însă un avans puternic în 2015. Economia zonei euro va creşte anul acesta cu 1,2%, potrivit prog­nozelor eco­no­mice de iarnă ale Comisiei. Proiecţiile anterioare plasau avansul la 1,1%.

Previziunea privind avansul de anul viitor a fost îmbunătăţită de la 1,7% la 1,8%. De asemenea, CE a majorat uşor estimările de creştere pentru economia UE de la 1,4% la 1,5% pentru anul acesta şi de la 1,9% la 2% pentru anul viitor.  Executivul european este uşor mai optimist şi în privinţa evoluţiei şomajului. Totuşi, CE notează că revenirea econo­mică în Europa rămâne fragilă, situaţie tipică după o criză financiară de proporţii.

Fondul Monetar Internaţional este ceva mai pesimist în estimările privind avansul economic al zonei euro şi al UE pentru anul acesta şi pentru 2015. FMI se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să crească cu 0,9% în 2014 şi cu 1,3% în 2015, iar cel al UE să avanseze cu 1,2% anul acesta şi cu 1,6% anul viitor.


Situaţia celor mai mari economii din zona euro

Comisia anticipează că PIB-ul Germa­niei, motorul de creştere econo­mică al zonei euro, va avansa cu 1,8% anul acesta, valoare uşor mai mare faţa de estimarea anterioară, de 1,7%. Economia Germaniei ar putea avansa cu 2% anul viitor.

Comisia a îmbunătăţit şi prognoza de creştere economică a Franţei, a doua eco­nomie ca mărime din zona euro, însă doar pentru anul acesta, de la 0,9% la 1%, în timp ce estimarea pentru anul viitor a rămas neschimbată la 1,7%.

Pentru Italia veştile nu sunt la fel de bune. CE şi-a diminuat uşor estimarea privind creşterea economică pentru anul acesta, de la 0,7% la 0,6%, în timp ce proiecţia pentru anul viitor a rămas neschimbată, la 1,2%. Nici în privinţa şomajului veştile nu sunt îmbucurătoare pentru Italia. Comisia estimează ca rata şomajului va fi de 12,6% anul acesta şi de 12,4% anul viitor, în raportul anterior previziunile fiind de 12,4% respectiv 12,1%.

Previziunile de iarnă privind creşterea economică a Greciei, ţara cel mai puternic lovită de criza datoriilor din zona euro, au rămas neschimbate atât pentru anul acesta cât şi pentru anul viitor, la 0,6%, respectiv 2,9%. Estimările privind rata şomajului au rămas, de asemenea, aceleaşi, la 26% pentru anul acesta şi 24% pentru 2015. Pe de altă parte, Comisia şi-a înrăutăţit previziunile privind datoria publică de la 175,9% din PIB la 177% din PIB anul acesta şi de la 170,9% din PIB la 171,9% din PIB anul viitor.

Statele care vor rămâne anul acesta în recesiune sunt Cipru şi Slovenia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels