ZF 24

CE cere Romaniei sa trimita in 30 de zile informatii privind ajutorul de stat la Automobile Craiova

25.10.2007, 12:26 16

Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei sa trimita, in 30 de zile, datele necesare evaluarii ajutorului de stat pentru Automobile Craiova si sa inceteze orice actiune de punere in aplicare a contractului de privatizare incheiat cu Ford sau privind legea speciala de reglementare a tranzactiei.


CE a emis, marti, un ordin de suspendare a tranzactiei, conform normelor Uniunii Europene.

"Comisia are indoieli serioase cu privire la faptul ca privatizarea s-a realizat in absenta unui ajutor de stat si ca masurile de ajutor de stat ar fi compatibile cu piata comuna. In plus, intrucat ajutorul nu a fost notificat Comisiei, acesta constituie ajutor ilegal", se arata in anuntul CE.

Oficialii europeni sustin ca, desi au transmis mai multe scrisori prin care s-a cerut imperativ autoritatilor romane sa elimine toate conditiile si sa notifice ex ante contractul de privatizare, statul a continuat procedura de licitatie si autoritatile au semnat contractul de vanzare a actiunilor cu producatorul auto american Ford.

Potrivit sursei citate, pana in prezent CE nu a primit nicio notificare referitoare la tranzactie.

In cazul in care Comisia ajunge la concluzia ca ajutorul ilegal acordat de autoritatile romane nu este compatibil cu piata comuna, CE urmeaza sa emita un ordin de recuperare, printr-o decizie definitiva.

"Acest lucru inseamna ca autoritatile romane ar fi obligate sa recupereze ajutorul incompatibil, eventual sa anuleze contractul de vanzare si sa organizeze o a doua licitatie, fara elemente de ajutor de stat", se mentioneaza in document.


Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO