ZF 24

CE Oltenia: De când avem energie verde, poluăm mai mult

CE Oltenia: De când avem energie verde, poluăm mai mult

Autor: Roxana Petrescu

15.01.2014, 00:06 211
Complexul Energetic Oltenia, cea mai mare structură de producţie a energiei termo din România, mi­zea­ză anul acesta pe venituri de 5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), în creş­te­re cu circa 4% comparativ cu cele înre­gis­trate anul trecut, şi pe un profit brut de 37 mil. lei (8,2 mil. euro), în scădere accen­tuată faţă de re­zultatul de circa 260 mil. lei înregistrat în primele 11 luni din 2013.
 
 
„În 2013 am avut câteva contracte de vânzare a energiei sem­na­te la un preţ de 240-250 de lei pe MWh şi am beneficiat de acest lucru chiar dacă pe par­cursul anului preţul energiei a scăzut la 185 de lei pe MWh. Anul acesta însă am con­tractat deja 9 TWh din pro­ducţia de 15 TWh esti­mată la un preţ de 184-186 de lei pe MWh“, explică Lau­renţiu Ciurel, directorul ge­ne­ral al CE Ol­tenia, dife­renţa de profit dintre cele două exerciţii finan­ciare.
 
 În 2013, pe fondul scă­derii consumului de energie cu circa 5%, al unui an hidro bun şi al unei producţii de energie eoliană în creş­tere, preţul energiei a scă­zut dras­tic. Tendinţa se menţine şi anul acesta, mai ales în con­textul în care prog­nozele pri­vind evoluţia con­su­mului de energie nu sunt încura­ja­toare.
 
„Anul trecut am înregistrat mi­ni­mul istoric de producţie, de 12 TWh. După un 2012 secetos, în care se spunea din două-n două luni că noi am salvat economia ţinând locul pro­ducţiei hidro, anul 2013 ne-a adus cu picioarele pe pământ. De Paşte de exemplu, timp de o săptămână cele mai mari termocentrale din România au fost închise. În a doua parte a anului s-a întâmplat să nu mai bată vântul, să nu mai plouă şi o dată la 12 ore nu mai este nici soare, ceea ce ne-a permis să ne revenim. În decembrie am funcţionat cu toate unităţile. Asta nu s-a întâmplat niciodată“, explică direc­torul general al Complexului Energetic Oltenia.
 
Din profitul brut de 260 mil. lei înregistrat în primele unsprezece luni de anul trecut de companie, 130 mil. lei sunt din exploatare, restul banilor fiind de fapt nişte venituri financiare pe hârtie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO