ZF 24

Ce reforme trebuie să facă România pentru 750 mil. euro de la Banca Mondială

Ce reforme trebuie să facă România pentru 750 mil....

Autor: Claudia Medrega

31.05.2014, 11:26 475

România a angajat un nou credit de 750 mil. euro de la Banca Mondială pe o perioadă de 18 ani la un cost de aproximativ 1%, suma urmând să fie destinată eficientizării finanţelor publice şi îmbunătăţirii funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei. Al doilea împrumut din această serie, în valoare de un miliard de dolari (aproximativ 750 mil. euro), va fi contractat în prima parte a anului 2015.

Contractarea împrumuturilor de tip DPL (development policy loan) - împrumuturi pentru politici de dezvoltare - este con­diţionată de îndeplinirea unor măsuri de reformă agreate cu Banca Mondială, asociate unor sectoare economice. Măsurile de reformă specifice primei serii de împrumuturi DPL se referă în principal la întărirea managementului datoriei publice, a eficienţei cheltuielilor publice (prin introducerea bugetelor pe programe bazate pe rezultate şi prioritizarea investiţiilor publice semnificative), îmbunătăţirea managementului şi performan­ţelor întreprinderilor de stat (prin întărirea rolului statului în calitate de acţionar) şi îmbunătăţirea funcţionării pieţei de energie şi a pieţei de capital, precum şi măsuri privind cadastrul şi proprietatea imobiliară.

Acestea sunt agreate şi în cadrul pachetului curent de finanţare multilaterală de tip preventiv încheiat cu FMI şi UE.

Board-ul Băncii Mondiale a aprobat vineri Strategia de Parteneriat de ţară pentru România pentru perioada 2014-2017, care susţine convergenţa României către nivelul de venit din UE. Strategia se axează pe trei piloni principali, respectiv susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, creşterea nivelului de incluziune socială şi crearea unui guvern modern de secol 21, potrivit informaţiilor transmise de instituţia financiară internaţională.

România a anunţat oficial la Bruxelles că vrea să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2019. Cele mai importante probleme legate de adoptarea euro sunt în continuare cele care se referă la criteriile de convergenţă reală, cum ar fi PIB-ul redus pe cap de locuitor, care reprezintă doar jumătate din media UE.

Elisabetta Capannelli, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România, consideră că dacă procesul de reformă este aprofundat şi susţinut convergenţa cu venitul mediu la nivelul Uniunii Europene va reveni la un ritm similar cu cel anterior crizei economice.

Stabilirea obiectivului pentru aderarea la zona euro poate funcţiona ca o ancoră pentru accelerarea reformelor în România, în opinia Elisabettei Capannelli. “Data aderări la zona euro este ceva decis de autorităţi. Situaţia macroeconomică s-a îmbunătăţit. Susţinem accelerarea reformelor. Multe dintre reforme pe care le susţinem, inclusiv pe partea fiscală şi pe partea de reforme structurale, le vor oferi mijloacele necesare pentru a intra în zona euro”, a declarat directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România.

Conform noii strategii de ţară, Banca Mondială va acorda împrumuturi şi va furniza servicii de asistenţă tehnică. Divizia Băncii Mondiale pentru sectorul privat, IFC, va colabora cu intermediarii financiari pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a furniza împrumuturi pentru populaţie şi cofinanţare pentru programe ale UE, dacă este cazul. IFC îşi propune să susţină creşterea competitivităţii României în producţia de bunuri primare, procesarea alimentelor şi băuturilor, şi comerţul cu amănuntul şi va veni în completarea activităţilor Băncii Mondiale în domenii ca infrastructura, inclusiv prin parteneriate public-privat cu accent pe eficienţă energetică, inovaţie şi noi tehnologii, în special pentru exportatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO