ZF 24

Ce si-a propus si ce a realizat Guvernul ajuns la final de mandat. Cititi datele macroeconomice

Ce si-a propus si ce a realizat Guvernul ajuns la final de mandat
17.12.2008, 19:29 27

Guvernul Tariceanu mai are de stat in functie doar cateva zile. Constitutional, un guvern isi incheie mandatul in momentul in care Parlamentul da votul de investitura viitorului Guvern.

Sunt sanse ca, pana in Craciun, sa avem un alt Guvern. De fapt, aceasta este cutuma. Guvernul Nastase a avut in 2000 prima sa sedinta la 29 decembrie.
De asemenea, Cabinetul Tariceanu a fost validat de Parlament, in 2004, inainte de Craciun, prima masura a acestuia fiind adoptarea ordonantei de urgenta de instituire a cotei unice.
Spre deosebire de toate guvernele anterioare, Cabinetul Tariceanu a plecat la drum cu un program de guvernare care a fost publicat in Monitorul Oficial (grafice stanga). Ce-si propunea atunci Guvernul?
Isi propunea, de pilda, scaderea inflatiei la 6,5% in primul an de guvernare, o crestere economica de 6,5% in primul an de guvernare sau un salariu mediu net de 244 de euro in 2008. Ce a realizat la final de mandat?
Pentru ca trebuie spus ca, desi a trecut prin furtuni precum ruperea Aliantei PNL-PD, plecarea PC din coalitie, sprijin mai mult decat mediocru in Parlament si constrangeri majore din cauza acestei sustineri minoritare, programul de guvernare initial a fost mentinut chiar daca uneori Guvernul a trebuit sa cedeze unor masuri populiste pentru a rezista.
Nu este de mirare, asadar, ca partidele care au constituit Alianta si care concureaza acum separate in alegeri au programe cat se poate de apropiate cand vine vorba despre principalele masuri economice ce trebuie luate in viitor.
Tariceanu a promis ca va face un bilant al guvernarii cu bunele si relele acesteia in apropierea predarii mandatului, dar o trecere sumara in revista a tintelor macroeconomice initiale si a rezultatului final arata un bilant mai degraba pozitiv.
In privinta ratei de crestere a PIB, Guvernul s-a inselat doar putin - a avut in primul an o crestere mai mica decat a anticipat, insa s-a razbunat in al doilea an, cand cresterea a fost peste asteptari. De asemenea, PIB-ul a crescut in ultimii patru ani cu mult peste ceea ce prognoza initial Guvernul pentru 2008 (89,4 mld. euro), ajungand la 133 mld. euro.
Inflatia insa a fost cu mult peste ceea ce prognoza programul de guvernare, si asta in toti cei patru ani de mandat.
Programul de guvernare prevedea o inflatie de 3% anul acesta, insa este de asteptat ca ea sa depaseasca 6%. De asemenea, salariul mediu a crescut usor peste tinta initiala a Guvernului (321 de euro), situandu-se in jurul valorii de 350 de euro.
Guvernul si-a ratat pronoza si in ceea ce priveste deficitul de cont curent care, in loc sa scada, asa cum prevedea programul initial, s-a adancit de la an la an.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO