ZF 24

Cegedin: Ritmul de crestere al pietei farma, in scadere

25.02.2008, 20:34 21

Vanzarile de medicamente din Romania au avansat anul trecut cu 11,2%, la 6,08 miliarde lei, ritm inferior celui din 2006, de 19,2%, iar previziunile pentru acest an indica intrarea pietei intr-o perioada de stabilizare, cu o rata de crestere situata intre 5-10%, conform datelor firmei de cercetare Cegedim, preluate de Mediafax.

"Ultima parte a anului 2007 a diminuat din entuziasmul initial privitor la piata farmaceutica, deteriorarea cursului de schimb antrenand o crestere a prudentei si o scadere a expunerii la risc. Pentru 2008, estimam ca piata va creste in continuare, insa rata de crestere va fi de 5-10%, sub performanta anilor anteriori, semn ca piata se indreapta catre o perioada de stabilizare", apreciaza Cegedim.

Principalele variabile care vor influenta evolutia pietei vor fi evolutia cursului de schimb (majoritatea produselor vandute fiind importate), ca si politica de preturi, rambursare si finantare in general dinsistemul public de sanatate.

Potrivit Cegedim, va fi interesant de urmarit evolutia medicamentelor generice (copii ale produselor originale) in 2008, deoarece anul trecut acestea au crescut cu o rata inferioara cresterii pietei totale.

Pe canale de distributie, piata de retail a crescut puternic, cu 19,2%, fata de cea de spital, care a inregistrat o scadere de 19,7%, variatie cauzata de trecerea unor programe nationale de sanatate (antidiabetice orale si insuline, medicamente oncologice si post-transplant) din spital in farmacii.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO