ZF 24

Cel mai mare jaf din istorie uimeşte prin curaj şi simplitate. Hoţul a ieşit calm pe uşă cu servieta plină de bijuterii

Păgubitul este prestigioasa casă de bijuterii Leviev Diamonds din Dubai, deţinută de miliardarul israelian Lev Leviev, cunoscut pentru investiţiile controversate în minele din Angola şi aşezări israeliene în teritoriile ocupate

Păgubitul este prestigioasa casă de bijuterii Leviev Diamonds din Dubai, deţinută de miliardarul israelian Lev Leviev, cunoscut pentru investiţiile controversate în minele din Angola şi aşezări israeliene în teritoriile ocupate

Autor: Bogdan Cojocaru

31.07.2013, 00:05 14292

Totul s-a întâmplat în plină zi. Locul acţiunii este hotelul Carlton Cannes, nestemata din coroana lanţului de hoteluri din renumita staţiune franceză Cannes, iar ironia face ca în acest hotel să se fi turnat în anii 1950 filmul lui Alfred Hitchcock „Cum să prinzi un hoţ“.
Identitatea autorului jafului nu este cunoscută, acesta acţionând cu faţa acoperită fie de o eşarfă, spun unele surse, fie de o cască de motociclist, după alte surse. Presa însă a făcut legătura între jaf şi o serie de evadări spectaculoase ale membrilor bandei de hoţi de bijuterii cunoscută sub numele de Pantera Roz, o organizaţie de câteva sute de soldaţi căliţi în războaiele din Balcani.
Păgubitul este prestigioasa casă de bijuterii Leviev Diamonds din Dubai, deţinută de miliardarul israelian Lev Leviev, cunoscut pentru investiţiile controversate în minele din Angola şi aşezări israeliene în teritoriile ocupate. Omul de afaceri, născut în fosta URSS, deţine prin dezvoltatorul imobiliar AFI Europe mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.

Jaf în miezul zilei, fără niciun foc de armă tras, fără răniţi
Poliţia franceză spune că hoţul a pătruns duminică după-amiaza în hotel traversând o terasă şi intrând printr-o fereastră care în mod normal este închisă. El a ameninţat paznicii, neînarmaţi, şi pe cei prezenţi la expoziţie, a îndesat bijuteriile într-o servietă şi a ieşit pe o uşă lăturalnică topindu-se în mulţimea de pe celebrul bulevard Croisette, unde celebrităţile vin ca să vadă şi să fie văzute.  
„A luat o plasă conţinând o servietă şi o cutie mică. Inele, cercei şi pandantive erau în acea plasă. A plecat pe jos… A fost foarte rapid“, a afirmat procurorul Phillipe Vique. În timpul fugii, hoţului
i-au căzut din plasă câteva bijuterii care au fost recuperate rapid. Niciun foc de armă nu a fost tras şi nimeni nu a fost rănit.
Un ofiţer de poliţie a explicat că „jaful a avut loc în plină zi, într-un moment în care sute de turişti se bucurau de soare. Nu putea fi mai îndrăzneţ. Hoţul a profitat de faptul că era aglomerat şi că atmosfera era relaxată. Era doar duminică“.
Experţii în jafuri de bunuri valoroase, precum Jonathan Sazonoff, de la Museum Security Network, spun că sunt şanse foarte mici ca bijuteriile să fie recuperate.
„Teama este că, dacă ai de-a face cu minerale de calitate ridicată, este greu să le recuperezi. Bijuteriile pot fi sparte şi astfel vândute în altă parte“, a explicat Sazonoff pentru Associated Press.
Iniţial valoarea bijuteriilor furate a fost estimată la 53 milioane dolari, dar la inventarul ulterior s-a descoperit că paguba este mai mare. În lumina noilor informaţii, principala publicaţie din regiune, Nice-Matin, speculează că jaful este cel mai mare din istorie, eclipsându-l pe cel de 119 milioane de dolari din 2008 de la o expoziţie similară din Paris.

Strălucirea luxului atrage cei mai îndrăzneţi hoţi din lume
În ultimii ani, bulevardul Croisette a devenit un loc preferat de „promenadă“ pentru cei mai îndemânatici hoţi de diamante.
În luna mai, în timpul festivalului de film găzduit în fiecare an de staţiunea franceză, bijuterii în valoare de un milion de dolari au fost furate cu seif cu tot din camera de hotel a unui angajat al Chopard, un faimos comerciant elveţian de bijuterii. Lovitura a fost dată în miez de noapte fără să fie forţată vreo uşă sau să fie folosit vreun card de acces.
Câteva zile mai târziu, hoţii au păcălit 80 de paznici şi au furat un colier de 2,6 milioane de dolari de la o petrecere din industria filmului din staţiunea Cap d’Antibes, mai exclusivistă decât Cannes.
Chiar hotelul Carlton Cannes, epicentrul strălucirii rivierei încă de când a fost construit, în 1911, s-a dovedit a fi o ţintă irezistibilă, scrie Daily Mail. În august 1994, trei indivizi înarmaţi cu mitraliere au păstruns în forţă în magazinul de bijuterii la hotelului şi l-au „curăţat“ de pietre preţioase în valoare de 60 milioane dolari. Hoţii nu au fost prinşi niciodată.
Modul hollywoodian în care s-a acţionat în lovitura de duminică îi face pe anchetatori şi pe experţii în pază şi protecţie să creadă că celebra organizaţie Pantera Roz nu este străină de jaf. În sprijinul ipotezei vin mai multe evadări specta­culoase.
Cu doar câteva zile înainte de lovitură, unul dintre liderii Panterei Roz, bosniacul de 34 de ani Milan Poparic, a ieşit din închisoare cu ajutorul unor complici care au forţat intrarea în penitenciar cu o maşină în plină viteză. Paznicii au fost puşi la respect cu o ploaie de gloanţe trase din puşti de asalt AK-47, timp în care Poparic şi alt coleg - elveţianul Adrian Albrecht - au escaladat zidurile închisorii şi au sărit într-o camionetă. Bosniacul ispăşea acolo o condamnare de şase ani pentru furtul unor bijuterii în 2009, din localitatea elveţiană Neuchatel. Albrecht, condamnat pentru răpire, evadase din aceeaşi închisoare în 1992.
De asemenea, în luna mai a acestui an, al treilea membru al Panterei Roz a evadat dintr-o altă închisoare elveţiană.


Cine este Lev Leviev
Născut la Taşkent, Uzbekistan, Lev Leviev, în vârstă de 56 de ani, a emigrat în Israel în 1971. El a lucrat prima dată ca ucenic într-un atelier de polizat diamante, după care şi-a deschis propriul atelier. Leviev a făcut avere din vânzarea de diamante şi s-a lansat în afaceri imobiliare, în televiziune şi în comercializarea de carburanţi. El deţine acum mine de diamante în Africa şi Rusia, unde şi-a construit cu atenţie legături cu preşedintele Vladimir Putin.

În România, Leviev deţine prin AFI Europe complexul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti. Portofoliul AFI Europe a fost evaluat la sfârşitul lunii septembrie la 1,1 miliarde de euro, din care aproape jumătate, respectiv 530 milioane de euro, valorează activele deţinute în România. În afară de centrul comercial AFI Palace Cotroceni, singurul proiect finalizat de dezvoltatorul israelian în România, pe piaţa locală compania mai deţine terenuri în Bucureşti, Ploieşti şi Arad. În prezent, dezvoltatorul construieşte o zonă de birouri lângă centrul AFI Palace Cotroceni şi a mai anunţat începerea unui centru comercial în zona Chitila, unde are un teren de 155.000 de metri pătraţi. O parte din acest teren, în suprafaţă de circa 30.000 de metri pătraţi, urma să fie vândută unui operator de magazine de bricolaj, dar înţelegerea a căzut din cauză că nu au fost îndepliniţi anumiţi termeni ai antecontractului, potrivit raportului financiar al firmei.

Pantera roz, o organizaţie criminală complexă cu o slăbiciune pentru furtul de bijuterii

Pantera Roz este suspectată de poliţie de infracţiuni variind de la trafic de droguri la omucidere, dar organizaţia este cunoscută mai ales pentru jafurile spectaculoase de bijuterii. Iar membrii ei îşi condimentează adesea acţiunile cu ingrediente parcă desprinse din filme, scrie Daily Mail.

Într-un jaf organizat în Franţa, hoţii au vopsit o bancă aflată în apropierea ţintei pentru a se asigura că nimeni nu va deveni accidental martor la lovitură. În 2007, în timpul unui raid din Japonia, hoţi care ar aparţine de Pantera Roz au furat o tiară de 2,3 milioane dolari. După ce au imobilizat trei vânzătoare cu sprayuri lacrimogene, hoţii s-au servit din meniul variat de bijuterii. Imaginile de pe camerele de luat vederi îi arată intrând calmi în magazin îmbrăcaţi la patru ace. Unul dintre ei purta chiar o umbrelă.

Toată acţiunea a durat 36 de secunde, iar fuga a fost făcută pe biciclete. Nimeni nu a fost rănit. Hoţii au folosit un alt scenariu de film în 2005, la St. Tropez, fugind cu bijuteriile furate cu ajutorul unei bărci cu motor. Indivizii purtau măşti şi cămăşi hawaiiene. Când au atacat în 2008 un magazin din Dubai, intrarea şi-au făcut-o prin vitrină cu ajutorul a două limuzine.
Loviturile lor se lasă însă şi cu vărsare de sânge. În 2005, un vânzător din Viena a fost împuşcat în faţă într-un jaf atribuit Panterei. Arestarea membrilor s-a dovedit a fi mai uşoară decât recuperarea bijuteriilor furate. Numele organizaţiei vine din primul film cu inspectorul Clouseau în care un hoţ internaţional încearcă să fure cel mai mare diamant din lume – Pantera Roz. În istoria sa, organizaţia a făcut diverse referiri la acest film. Spre exemplu, după un jaf din 2002, unul dintre membri, Milan Jovetic din Muntenegru, a ascuns un diamant albastru de 760.000 de dolari în cutia cu cremă de faţă a prietenei sale – scenariu folosit şi în comedia Pantera Roz.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO