ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

26.03.2010, 16:19 13

1. CSAT: Romania va achzitiona avioane F16vechi. Costuri de la 900 de mil. la 1,2 miliarde dolari,din care 400 de mil. antrenamentul. CSAT a avizat marti cumparareade catre armata romana a 24 de avioane de vanatoare multirol, modelF16 (produs de compania americana Lockeed Martin), aflate in uz,lucru ce presupune ca ele vor fi achizitionate nu de la firmeleproducatoare, ci de la cei care le-au cumparat deja, armataamericana, de pilda. Costul celor 24 de avioane F-16 care ar urmasa intre in dotarea fortelor armate va fi cuprins intre 900 mil.dolari (665 mil. euro) si 1,2 mld. dolari (888 mil. euro), un pret"ajustat" de criza

2. Statul arata ca nu poate sa micsoreze cheltuielile:Bugetul general consolidat trece pe un minus de 5,8 mld. lei inprimele doua luni ale anului. Bugetul general consolidat atrecut pe deficit in februarie, dezechilibrul dintre cheltuieli sivenituri ajungand la 5,8 mld. lei (1,1% din PIB), potrivit datelorMinisterului Finantelor. Veniturile bugetare au inregistrat lafinele lunii februarie o scadere de 3% fata de aceeasi perioada aanului trecut, la 25,2 mld. lei (- 0,5% din PIB).

3. Banca Transilvania cere 120 de mil. lei de laactionari si vrea sa se listeze si la Viena. ConducereaBancii Transilvania (TLV) va propune luna viitoare actionarilormajorarea capitalului cu suma de 391,5 mil. lei prin capitalizareaunor rezerve din profitul anilor anteriori in valoare de 173,9 mil.lei, incorporarea unor prime de emisiune in suma de 97,7 mil. lei,precum si aporturi din partea actionarilor in cuantum de 120 mil.lei. Actionarii societatii vor mai discuta luna viitoare listateaactiunilor bancii la Bursa de la Viena. Compania nu va acordadividende in acest an.

4. Guvernul ia bani din bugetul pe trimestrele urmatoarepentru a majora salariile profesorilor. Guvernul va majorafondul de salarii aferent primului trimestru pentru cadreledidactice care nu au primit salarii majorate cu 17%, urmand saelaboreze un act normativ prin care sa fie reglementate unitardrepturile salariale, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar destat in Ministerul Finantelor. "Nu este corect ca in unele judetesa fie drepturi salariale mai mari cu 33%, iar alti sa aiba in plus17%. Discutam si maine cu confederatiile sindicale. Trebuieelaborat un alt act normativ prin care sa reglementam unitardrepturile salariale", a explicat Gherghina. Guvernul va transferadin trimestrele II, III si IV catre fondul de salarii aferentprimului trimestru sume prin care toti profesorii sa primeascasalarii majorate cu 17%.

5. Google va deschide anul acesta un birou inRomania. Google, detinatorul motorului de cautare cuacelasi nume, va deschide in acest an un birou in Romania, adeclarat marti Amelia Cretu, Agency Relationship Manager Googlepentru Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu si Africa. "Sprefinalul anului speram sa avem un birou in Romania. Deocamdata nustim sigur cand si cati angajati vor fi. Procedura de recrutare ein desfasurare", a declarat Cretu.

6. Taximetria si spalatoriile auto - pe listaimpozitului forfetar. Agentiile de turism si salile defitness scapa. Transportul cu taxiuri, spalatoriile auto siinterpretarea artistica se numara printre activitatile introduseintr-o lista ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va platiimpozit forfetar, potrivit unui nou proiect, in care nu maifigureaza touroperatorii sau centrele de fitness, potrivit unuiproiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codul Fiscal siintroducerea impozitul forfetar,

7. Cel mai ieftin euro din ultimele 15 luni: Cursul BNRcoboara la 4,0682 lei/euro. Leul s-a depreciat fata demoneda europeana la cursul de referinta, dupa trei zile consecutivede crestere, BNR afisand vineri o paritate de 4,0682 lei/euro, increstere cu 0,29 bani fata de nivelul de joi. In sedinta de joi,cursul de schimb coborase la minul ultimelor 14 luni.

8. BCR nu plateste dividende pe 2009. BCR, ceamai mare banca de pe piata dupa active, nu va acorda dividendeactionarilor din profitul pe 2009 si va folosi banii castigatipentru majorarea capitalului social. Banca a facut anul trecut unprofit net de 237,97 mil. lei (circa 56 mil. euro) dupa standardeleromanesti de contabilitate, in scadere cu aproape 79% fata de anulprecedent. Din aceasta suma, 237,74 mil. lei (echivalentul actual aaproape 58 mil. euro) vor fi folosite pentru consolidareacapitalului.

9. Creditarea nu si-a revenit nici in februarie.Creditul neguvernamental a scazut in februarie cu 0,3%.Creditul neguvernamental a scazut in februarie cu 0,3% in termenireali fata de luna anterioara, pana la 199,2 miliarde de lei, aratadatele BNR. Fata de perioada similara a anului trecut, soldulcreditului acordat populatiei si companiilor s-a diminuat cu 7,9%in termeni reali. Creditul in lei a scazut cu 9,2% in termeni realiin ultimul an, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 1,5% lavalori exprimate in euro. Creditul guvernamental a crescut infebruarie cu 2,7% fata de ianuarie, ajungand la 50,9 miliarde delei.

10. Petrom: Luam in calcul vanzarea PetromCity. Petrom, cea mai mare companie locala, nu exlcudevanzarea Petrom City ca modalitate de a face rost de fonduri pentruinvestitii in contextul in care firma a anuntat ca-si propune saaloce bugete anuale de circa 1,2-1,5 milioane de euro pentrudezvoltarea activitatilor. Petrom City este o investitie de 130 demilioane de euro, localizata in nordul Bucurestiului, gandita sagazduiasca circa 2.500 de angajati ai producatorului de petrol sigaze care acum lucreaza in mai multe sedii inchiriate. Desilucrarile trebuiau finalizate la sfarsitul anului trecut, cel maiprobabil acestea vor fi terminate anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels