ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

13.05.2009, 19:11 17

1. Decizie-fulger: Metro il readuce pe romanul Dusan Wilms la conducerea retelei cash&carry. Metro a anuntat numirea lui Dusan Wilms la conducerea retelei Metro Cash & Carry Romania, dupa ce in martie a comunicat prelungirea mandatului lui Francois Oliver cu un an. Dusan Wilms a mai fost director general la METRO Cash & Carry Romania, in perioada 1999-.2005. În acest interval, reteaua s-a extins puternic pe piaţă, iar venirea lui Oliver a marcat o noua etapa, de consolidare a afacerilor, expansiunea nemaifiind prioritara in ultimii ani.

2. CE a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. Comisia Europeana a declansat astazi procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei pentru depasirea, in 2008, a plafonului de deficit bugetar de 3% din PIB. Procedura a fost deschisa si impotriva Poloniei, Lituaniei si Maltei, pentru acelasi motiv. Comisia a constatat ca deficitul bugetar de 5,4% din 2008 nu este datorat unor cauze exceptionale, cum ar fi criza economica, ci cheltuielilor facute peste nivelul planificat. Deocamdata, Romania nu va fi sactionata financiar, dar i se vor pune o serie de conditii pentru incadrarea in parametrii normali, a declarat pentru ZF comisarul Leonard Orban.

3. Rekkers, BT: Bancile au reluat creditarea. Sistemul bancar s-a confruntat cu probleme mari in primul trimestru legate de credite neperformante si de cererea redusa pentru imprumuturi, insa din luna martie situatia s-a imbunatatit, creditarea fiind reluata, a declarat directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers. "A fost foarte greu in primul trimestru, dar din luna martie am început sa dam drumul la credite. Bancile s-au confruntat cu probleme mari, cu credite neperformante, si in domeniul IMM-urilor. (...). Vedem semnale ca in trimestrele trei si patru situatia va fi mult mai buna", a spus Rekkers, la un seminar.


4. Fiscul isi trimite agentii in malluri, parcuri si gari pentru Formularul 200. Incepand de miercuri, Fiscul iese in strada pentru a le reaminti contribuabililor persoane fizice ca au obligatia, pana la 15 mai inclusiv, de a–si depune declaratiile de venit. Datele ANAF arata ca pana an acest moment, doar 24% dintre contribuabilii persoane fizice care au obtinut venituri an anul 2008 din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impuse an sistem real, castiguri din transferul titlurilor de valoare (actiuni, parti sociale,etc.), castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen au depus fisele fiscale.


5. In aprilie, preturile la apartamentele din Bucuresti au stat pe loc. Apartamentele din Bucuresti nu s-au mai ieftinit de la sfarsitul lunii martie, preturile stagnand in aprilie, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara Colliers. In luna martie, pretul apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut, in medie, cu 15%, comparativ cu februarie, in timp ce preturile locuintelor noi au stagnat. Comparativ cu nivelul de acum sase luni, toate sectoarele au suferit scaderi de preturi, cu marje intre -16% si -40%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO