ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

12.11.2009, 19:25 11

1. SIF-urile continua rally-ul: crestere de 7% pe Bursa,cea mai mare din ultimele 4 luni si jumatate. IndiceleBET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitiifinanciare (SIF), a crescut cu 6,92% in sedinta de joi, dupa cesenatorii au aprobat ieri majorarea pragului de detinere de la 1%la 5%. Miercuri, SIF-urile au urcat in medie cu 5,2%, dupa anunt.Piata de capital a fost usor influenatata de evolutia SIF-urilor,indicele compozit BET-C inregistrand un avans de doar 1,25%, intimp ce indicele BET s-a apreciat cu 0,45%.

2. Starbucks inchide prima cafenea din Romania, inLiberty Center. Compania Marinopoulos Coffee Company,operatorul cafenelelor Starbucks pe piata locala, a decis sainchida unitatatea din Liberty Center, dupa doar un an de lainaugurarea sa in centrul comercial din sudul Bucurestiului.Starbucks nu este insa prima cafenea care decide sa se retraga dinLiberty Center. Cu doar cateva luni in urma, omul de afaceri MariusGhenea a desfacut contractul cu proprietarii mallului, companianord-irlandeza Mivan si familia Awdi, inchizand astfel cafeneauaTesta Rossa pe care o detinea la parterul centrului comercial.

3. Transporturile semneaza cu BEI contractul definantare de 400 mil. euro pentru metroul din DrumulTaberei. Ministerul Transporturilor a semnat cu BancaEuropeana de Investitii (BEI) contractul de finantare pentruMagistrala 5 a Metrorex. Contractul de finantare este in valoare de395 milioane euro, ceea ce asigura aproximativ 45% din proiect,restul de 488 milioane euro va fi finantat de la bugetul de stat,astfel valoarea totala a constructiei tronsonului DrumulTaberei-Universitate se ridica la 883 milioane euro.

4. Banca Feroviara isi lanseaza operatiunile la 23noiembrie. Banca Comerciala Feroviara (BCF) isi va lansaoperatiunile comerciale in 23 noiembrie, prima sucursala urmand afi deschisa la Arad, a declarat directorul general al BCF, PetreTulin. "In primul an de functionare vor fi deschise cel putin 14sucursale in Baia Mare, Timisoara, Constanta, Oradea, Satu Mare,Brasov, Cluj-Napoca si Craiova, alaturi de cele din Arad siBucuresti. In 2011, vom mai deschide inca patru unitati.

5. Finantele au finalizat legea responsabilitatiifiscale. Ministerul Finantelor a finalizat legearesponsabilitatii fiscale, actul normativ fiind trimis inParlament, conform declaratiilor facute de ministrul interimar deFinante, Gheorghe Pogea. Ministrul de Finante a mentionat caaceasta lege va crea mai multa ordine in sistem, transparenta sipredictibilitate, aceasta fiind o conditionalitate impusa inacordul cu FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24