ZF 24

Chidesciuc, ING: Presedintele a dat un semnal ca reformele trebuie sa continue

05.03.2010, 16:01 14

In momentul de fata nu se pune problema negocierii unui nouimprumut cu FMI sau Uniunea Europeana, discursul presedinteluifiind mai degraba un semnal ca eforturile de reducere acheltuielilor salariale in domeniul public trebuie sa continue",spune Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank.

"Daca nu am reusi sa reducem cheltuielile publice, am puteaajunge in situatia de a fi nevoiti mai tarziu sa facem imprumuturiexterne. Deocamdata nu este nevoie de finantare suplimentara pentrudeficitul bugetar sau pentru balanta de plati", spune Chidesciuc.Romania a primit la inceputul lunii februarie a treia transa dinimprumutul de la FMI, totalizand 2,45 miliarde euro, jumatate dinsuma intrand direct in contul Trezoreriei statului in timp cecealalta jumatate a mers la BNR pentru a alimenta rezervavalutara.

Aceasta a fost ultima oara cand banii de la FMI au putut filuati direct in contul Trezoreriei, in mod normal destinatiaacestor fonduri fiind consolidarea rezervei monetare a banciicentrale.

Pietele valutara si monetara nu au reactionat la discursulpresedintelui. Euro era tranzactionat la 4,09 lei la jumatateazilei, in scadere usoara fata de deschiderea sedintei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO