ZF 24

Cine este Mişu Negriţoiu

Cine este Mişu Negriţoiu

Autor: Roxana Pricop

26.03.2014, 13:48 1513

Mişu Negriţoiu, 64 de ani, este unul dintre cei mai titraţi bancheri locali, având în spate o carieră care îmbină poziţii de conducere atât în sectorul public cât şi în domeniul privat.

El a fost director general al ING Bank România până în 2012, iar în prezent ocupă postul de preşedinte al băncii. ING Bank este a şaptea bancă după active din România.

De-a lungul carierei, Negriţoiu s-a făcut remarcat şi prin poziţiile critice pe care le-a avut la adresa politicii duse  de Banca Naţională. Una dintre cele mai cunoscute polemici publice avute cu BNR a fost cea legată de deprecierea leului din 2008, pe care Banca Naţională a pus-o în seama unui atac speculativ. Într-o opinie publicată în Ziarul Financiar din 16 mai 2013, Negriţoiu critica o serie de consideraţii făcute de Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului, în cartea sa "Politica Monetară: Ipostaze Neconvenţionale“ în capitolul despre „Lichiditate, atacul speculativ din octombrie 2008 şi reputaţia băncii centrale“.

Negriţoiu este economist, absolvent al Facultăţii de Comerţ Exterior, ASE. A absolvit şi Facultatea de Drept, Universitatea de la Bucureşti. A fost ministru de stat pentru coordonare, strategie şi reformă (1992-1993). El a fost deputat în legislatura 1996 - 2000.

În mai 1997, Negriţoiu a demisionat din Parlament şi a trecut în sectorul privat, la banca anglo-olandeză ING Barings, cu funcţia de corporate finance manager. În anul 1999 este promovat ca vicepreşedinte şi director general adjunct al băncii ING România. La 1 august 2006, Negriţoiu a preluat poziţia de director general al ING Bank România şi de preşedinte al Comitetului pe Ţară al ING România, grup financiar care include banca ING Bank România, compania de asigurări de viaţă şi pensii ING Asigurări de Viaţă (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease şi societatea de investiţii imobiliare ING Real Estate Investment Management.

Negriţoiu a devinit astfel primul bancher autohton care preia conducerea executivă a unei mari bănci cu acţionar majoritar străin. În acel moment, ING era a patra bancă de pe piaţa din România după valoarea activelor.

În paralel cu activitatea profesională, el este şi profesor universitar asociat al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti. Are titlul academic de Doctor honoris causa al Universităţii Hertdforshire (Anglia).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO