ZF 24

​Cine sunt candidaţii noi propuşi pentru consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, unde se iau decizii de sute de milioane euro

​Cine sunt candidaţii noi propuşi pentru consiliul de...
28.11.2013, 19:56 1982

Victor Cionga, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, este propus de acţionarii producătorului de energie electrică Hidroelectrica pentru un loc în consiliul de supraveghere.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. Compania, ieşită de câteva luni din insolvenţă, a avut în primele nouă luni ale acestui an afaceri de 2,28 miliarde de lei şi un profit brut de 681 mil. lei.

Victor Cionga, de profesie fizician, este un bancher de investiţii cunoscut pe piaţa locală. El şi-a început cariera în 1993 ca analist la Capital SA, prima bancă locală de investiţii deţinută de Ţiriac Bank, BERD şi BRD, a lucrat apoi ca şi consultant, iar din 1999 a fost bancher de investiţii, mai întâi director general la Raiffeisen Financial Advisors Romania şi apoi director general adjunct la Raiffeisen Capital&Investment, de unde a plecat în 2007. În perioada 2007-2012 a condus propria firmă de consultanţă, AZ Capital Advisors, cel mai important mandat în această perioadă fiind consultanţa acordată băncii de investiţii Renaissance Capital din Rusia pentru câştigarea mandatului de intermediere a oferte de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom de către statul român (ofertă care a eşuat în iulie 2011). Cionga a fost director general al Bursei de Valori Bucureşti din septembrie 2012 până în martie 2013, când a fost revocat de consiliul de administraţie.

Un alt candidat propus este Adrian Constantin Rusu, 59 de ani, director în cadrul Transelectrica din aprilie 2011. Rusu este inginer energetician şi lucrează în companii energetice din 1984.

Pe lista nouă apare şi Mihaela Preda, 57 de ani, director general adjunct în direcţia de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, condusă de Gabriel Dumitraşcu, direcţie care administrează participaţiile statului la companiile din sectorul energetic. Ea a absolvit Facultatea de Energetică a Institutului Politehnic din Bucureşti în 1980 şi a lucrat 11 ani la IMGB şi încă patru ani la General Turbo, iar din 1995 lucrează în structurile de privatizare ale statului (FPS, APAPS, AVAS, OPSPI).

George Cristodorescu, 50 de ani, fost director general adjunct al E.On Romania, este propus şi el pentru un loc în CS. Născut în România, Cristodorescu a emigrat în 1977 în Germania, unde a absolvit Universitatea din Worms, cu specializarea comerţ internaţional. După 1990 a revenit în România, unde a lucrat începând din 2005 în cadrul companiilor grupului energetic german E.On, de unde a plecat în luna septembrie a acestui an.

Lista este completată de Gheorghe Ştirbu, 47 de ani, care este în prezent director general al Egis Romania, filiala locală a unei companii franceze specializată în inginerie în construcţii şi infrastructură. Este absolvent al facultăţii de construcţii de maşini din cadrul Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi (în 1991) şi are un EMBA ASEBUSS (din 2000). A mai lucrat la Energoconstrucţia (din 1989 până în 2001), Banca Ion Ţiriac (2003-2006), Vodafone Romania (2006-2008) şi BCR (2008-2009).

Pe listă au fost trecuţi automat şi cei şase membri ai actualului consiliu de supraveghere, Remus Borza, Remus Vulpescu, Elena Popescu, Gabriela Sandu, Mihai Adrian Grosan şi Oana Truţă. Borza, care a fost administratorul judiciar al insolvenţei Hidroelectrica, a declarat că nu va mai candida în viitorul CS. Dintre ceilalţi, cele mai mari şanse să fie aleşi în viitorul CS le au Grosan şi Truţă, potrivit unor surse.

Mihai Grosan, 34 de ani, este din martie 2013 director în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice, după ce din 2004 a fost consilier juridic principal în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Oana Truţă este vicepreşedinte şi analist de investiţii la Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea. FP deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, restul de 80% din acţiuni fiind deţinute de stat.

Hidroelectrica a fost implicată la finalul lunii octombrie într-un imens scandal de corupţie, după ce Ioan Mihăilă, fost consilier al ministrului energiei Constantin Niţă şi membru în consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, şi Eugen Brădean, director de vânzări în cadrul Hidroelectrica, au fost arestaţi pentru că i-ar fi promis lui Remus Vulpescu, director de cabinet în Ministerul Finanţelor şi membru în CS al Hidroelectrica o mită de 1,4 milioane de euro pentru a vota favorabil încheierea de către producătorul de energie a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice, cu compania Energon Power&Gas, valoarea contractului fiind de 263 de milioane de euro. Vulpescu a fost cel care a denunţat iniţiativa celor doi.

Contractul prevedea vânzarea de energie sub preţul de cost al Hidroelectrica, fiind asemănător celebrelor contracte cu "băieţii deştepţi" care au adus pierderi mari companiei până în 2012, când producătorul de energie a intrat în insolvenţă şi a reziliat respectivele contracte.

Potrivit stenogramelor apărute pe internet, contractul a fost propus de Bredean pentru discuţie în şedinţa consiliului de supraveghere al Hidroelectrica în luna octombrie, dar a fost puternic contestat de membrii consiliului. Oana Truţă a cerut revocarea pe loc a lui Bredean considerând contractul inacceptabil.

La câteva zile după şedinţa CS, Bredean şi Mihăilă au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Guvernul şi-a asumat ca anul viitor să listeze Hidroelectrica la bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO