ZF 24

Claudiu Daviţoiu, Proprietar, Agroindaf Afumaţi: APIA ar trebui să verifice dacă cei care primesc fonduri chiar produc cât zic

Claudiu Daviţoiu, Proprietar, Agroindaf Afumaţi: APIA...

Autor: Roxana Rosu

17.10.2016, 10:15 418

APIA ar trebui să verifice dacă cei care primesc fonduri chiar produc cât zic, să dea banii după ce vede facturi de la producători, a declarat Claudiu Daviţoiu, Proprietar, Agroindaf Afumaţi la ZF Agrobusiness 2016.

"Avem o fermă de 1000 de capete. Anul acesta a fost bine cu fondurile  APIA, au mai fost intârzieri la plata, dar s-au luat banii. Dar APIA dă banii otova la toţi, nu întreabă dacă cei care primesc banii chiar au produs cât zic. Ar trebui să se ceară facturi, cât a produs, cât a vândut, ca să nu îşi bată joc de bani. "

E vorba de concurenţă neloială. Eu plătesc toate taxele şi declar corect ce produc. Ca să eradicăm evaziuea trebuia să se dea banii după ce arătam pe factură ce am produs şi vândut.

Eu produc 5000 kg grau, 7000 kg porumb boabe.

E greu în zootehnie. Nu doar la noi, ci peste tot. Şi afară erau multe ferme familiale, în Olanda, Danemarca. Am văzut că ele au dispărut sau au renunţat la producţia de lapte. Au apărut ferme mari şi acolo.

Micii proprietari, cu 2-5 vaci, s-au săturat. Erau sute de vaci la Afumaţi, abia mai sunt 200 acum. E greu să ai grijă de animale. 

APIA trebuie să facă o selecţie, nu să dea subvenţiile la toţi. Să întrebe dacă au mai plantat cartofi vreodată, nu să facă asta doar pentru a primi subvenţia mare. 

Fermierii români au rămas în urmă cu tehnologia. Nu avem niciodată bani. Mereu trebuie să investeşti ca să produci mult la hectar. Şi aşa câştigă firmele mari, care nu înregistrează profitul aici.

Apa din râuri ar trebui folosită la irigaţii, nu să se ducă în Dunăre şi în mare.

Am plantat meri,dar facem ţuică, nu avem unde să le livrăm. Mai vin şi mere ieftine din POlonia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO