ZF 24

Coface: Investitiile straine in Romania vor scadea in 2008

23.01.2008, 15:50 12

Investitiile straine directe urmeaza sa inregistreze o scadere in acest an, intrucat dezechilibrele economice din Romania au diminuat increderea investitorilor straini, a declarat, miercuri, directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu, citat de Mediafax.

"Daca anumiti investitori inregistreaza pierderi, isi restrang activitatea pentru a-si reduce riscul. Cred ca Romania va fi afectata din acest punct de vedere", a spus Ionescu, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca imprumuturile in valuta vor crea in acest an dificultati companiilor de a rambursa imprumuturile catre creditori, pe fondul deprecierii leului.

"Creditele ar trebui sa se orienteze mai mult spre investitii si nu spre consum", a mai spus Ionescu.

In cazul unui soc valutar serios, care ar determina si cresterea dobanzii in moneda curenta, s-ar putea inregistra incidente de plata, atat a clientilor catre banci, cat si a companiilor din Romania catre creditorii lor externi.

Romania este a doua tara cu cele mai mari cresteri salariale in 2007, dupa Lituania, acest aspect contribuind la cresterea inflatiei.

Ionescu a adaugat ca politicile salariale si fiscale au un trend expansionist, pe fondul anului electoral, incurajand cresterea consumului si a importurilor si avand efecte negative asupra inflatiei si deficitului de cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO