ZF 24

Companie din Zimbabwe cere despagubiri de 7,3 mil. dolari de la Romsit

06.02.2008, 17:54 38

Compania de stat IDC din Zimbabwe solicita firmei romanesti Romsit despagubiri de 7,3 milioane de dolari, in crestere de la nivelul de sase milioane dolari inaintat in 2006, pentru esecul unei fabrici de sticla la care producatorul din Romania era partener tehnic, se arata intr-un articol din Herald Business, preluat de Mediafax.

"Obligatiile pe care le au fata de noi au urcat la 7,3 milioane de dolari, inclusiv dobanda, si nu vom inceta sa incercam sa obtinem banii. In prezent, discutiile se desfasoara prin intermediul Ministerului de Afaceri Externe din Zimbawe, dar nu au fost realizate progrese. Speram ca vom obtine ceva in urma acestora", a declarat directorul general al IDC, Mike Ndudzo.

IDC si Romsit au semnat un acord de colaborare pentru o fabrica de sticla in Kadoma, dar proiectul a esuat in 1996, dupa ce s-a confruntat cu probleme tehnice, pentru care firma din Zimbabwe a acuzat compania romaneasca.

Potrivit IDC, compania romaneasca a fabricat produse din sticla de calitate scazuta, ceea ce a condus la inchiderea unitatii din Kadoma. Curtea Internationala de Solutionare a Disputelor de Investitii (International Court for Settlement of the Investment dispute - ICSID) a adoptat, in 1998, o decizie in favoarea IDC in disputa privind falimentul proiectului lansat in 1993.

Romsit a contestat aceasta decizie, iar cazul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie din Romania, dar instanta a decis tot in favoarea companiei din Zimbabwe.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO