ZF 24

Companiile germane rămân pesimiste cu privire la situaţia celei mai mari economii din Europa: Un sondaj realizat în Germania de lobby-ul de afaceri DIHK indică o lipsă totală de progres economic pentru anul 2023

Companiile germane rămân pesimiste cu privire la...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.05.2023, 14:10 87

Companiile germane nu văd niciun semn de redresare în cea mai mare economie a Europei, potrivit unui sondaj realizat de lobby-ul de afaceri DIHK, scrie Bloomberg.

Grupul, al cărui nume complet înseamnă Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania, a declarat că răspunsurile celor 21.000 de firme chestionate au arătat o lipsă notabilă de dinamică după două trimestre în care nu a existat nicio creştere.

„Companiile au dat dovadă de o rezistenţă remarcabilă în pofida preţurilor ridicate la energie, a creşterii ratelor dobânzilor şi a războiului din Ucraina", a declarat luni Ilja Nothnagel, directorul executiv al DIHK. „Cu toate acestea, perspectivele pentru următoarele 12 luni rămân tulburi - mai ales că intrările de comenzi sunt în scădere vizibilă pe partea de cerere."

Grupul a menţinut o predicţie de creştere zero în 2023, o perspectivă mai pesimistă decât expansiunea de 0,2% prognozată lunea trecută de Comisia Europeană.

Raportul dă startul unei săptămâni în care se va pune accentul pe sănătatea economiei germane, cu sondaje ale managerilor de achiziţii şi ale institutului Ifo privind încrederea în afaceri, care vor fi publicate în zilele următoare şi despre care economiştii preconizează în general că vor arăta o deteriorare.

Apoi, joi, o a doua estimare a produsului intern brut va arăta dacă producţia industrială neaşteptat de slabă a împins ţara în recesiune în primele trei luni ale anului. Majoritatea economiştilor consideră în continuare că economia a stagnat şi nu s-a contractat.

Bundesbank va publica miercuri raportul său lunar, care ar putea actualiza opinia investitorilor cu privire la creşterea economică, în timp ce preşedintele băncii, Joachim Nagel, va susţine o serie de discursuri importante în această săptămână.

Sondajul DIHK a arătat că preţurile la energie şi la materiile prime rămân cel mai mare risc pentru companii, în timp ce lipsa forţei de muncă calificate este următorul pericol. Acest lucru, împreună cu inflaţia, înseamnă că mai mult de jumătate dintre respondenţi au considerat că şi costurile forţei de muncă reprezintă o ameninţare.

„Având în vedere îmbătrânirea societăţii, lipsa de lucrători calificaţi va rămâne una dintre principalele provocări structurale pentru companii în viitor", a declarat Nothnagel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO