ZF 24

Crăciunul a adus preţuri mai mari pentru vinurile franţuzeşti: cele albe au urcat la maximul ultimilor trei ani

Crăciunul a adus preţuri mai mari pentru vinurile...
29.12.2013, 13:48 167

Preţul vinurilor angro din Franţa a crescut semnificativ săptămâna trecută, cel mai mare avânt fiind consemnat de cele albe care au ajuns la maximul ultimilor trei ani, pe fondul unor recolte tot mai reduse, scrie Bloomberg.

Vinul alb angro fără indicaţie geografică a ajuns la 81,05 euro pentru 100 de litri de la 77,82 de euro cu o săptămâna înainte, potrivit datele făcute publice de autorităţile franceze.

Franţa a produs 42,3 milioane de hectolitri de vin în acest an, în creştere cu 2,4% comparativ cu 2012, însă cu aproape 7% mai puţin comparativ cu media ultimelor şase ani iar podgorii importante precum cele din Burgundia, Beaujolais sau Charentes s-au resimţit după vremea proastă.

De obicei, preţul vinului angro din Franţa se reduce spre final de sezon pentru a începe să crească la începutul următorului, deoarece producătorii caută să-şi golească pivniţele înainte de recolta următoare. Însă anul acesta, recolta redusă s-a resimţit în stocuri şi implicit în preţul vinului care a început să crească.

Şi preţul vinurilor angro roşii şi roze a fost pe un trend ascendent, ajungând la 69,23 de euro pentru un hectolitru săptămâna trecută faţă de 67,79 săptămâna anterioară.

Săptămâna trecută s-au tranzacţionat 0,35 millioane de hectolitri de vin roşu şi roze şi 0,15 milioane de hectolitri de vin alb.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO