ZF 24

Cristian Popa, BNR: Romania nu are probleme de finantare

29.10.2008, 20:40 19

Raportul Raiffeisen mentioneaza ca liderii UE se vor intilni pe 7 noiembrie pentru a discuta modalitatile de ajutorare „a noilor tari membre care se confrunta cu probleme semnificative de finantare si de balanta de plati”.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat marti ca Romania nu are nevoie, potrivit calculelor Bancii Nationale, de un împrumut de la FMI si nu exista probleme de finantare.


Ucraina si Ungaria au solicitat si au primit deja sprijin financiar din partea FMI pentru a putea depasi efectele provocate de criza globala.

Popa a precizat ca datoria publica a Romaniei este estimata la 12% din PIB la sfirsitul anului, fiind chiar mai mica decit anul trecut. In ceea ce priveste datoria externa privata, oficialul bancii centrale a evidentiat o temperare semnificativa a nivelului de crestere, de la 60% anul trecut, la 30% pe finantari termen lung si 6% pe termen scurt, în acest an.

In plus, rezerva valutara a BNR acopera 92,4% din stocul de datorie.


Viceguvernatorul a mai aratat ca in primele opt luni a fost evidentiata o imbunatatire semnificativa a gradului de acoperire a deficitului balantei de plati prin investitii directe, la 68,5%, fata de sub 50% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO