ZF 24

Cum a salvat jocul Monopoly lumea

Cum a salvat jocul Monopoly lumea
15.05.2009, 10:48 54

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, serviciile secrete britanice au pus la cale un plan pentru a-i ajuta pe soldatii trupelor aliate capturati in Germania sa primeasca “uneltele” necesare evadarii. Care era arma lor secreta? Cutiile de Monopoly. Ideea initiala era destul de simpla: Trebuia gasita o modalitate prin care sa se introduca in inchisori obiecte necesare unei evadari, fara a se da de banuit. Ideea de a folosi Monopoly a fost favorizata de o serie de coincidente fericite, insa totul a pornit de la harti.

Este foarte greu sa faci contrabanda cu harti insa. Daca se uda se strica, iar in momentul in care se incearca impaturirea lor zgomotul este inevitabil. Oficialii din trupele aliate s-au temut ca hartile din hartie ar putea atrage atentia trupelor germane, si astfel, au apelat la alt material pentru acestea: matasea. Aceast material aveau doua beneficii: rezista indiferent de vreme si putea fi impaturit fara zgomot.

In 1941 s-a pus la punct productia unei editii speciale de Monopoly. In aceste cutii era pastrat un spatiu ingust si sigur – necunoscut si pentru angajati – unde anumite persoane rabdatoare reuseau sa strecoare hartile. Aceste cutii erau marcate printr-un punct rosu in spatiul pentru “Parcare gratuita”. Se crede ca acest plan a ajutat 35.000 de prizonieri sa evadeze din inchisorile germane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO