ZF 24

Cum arată cel mai mare stadion din lume sau ce ar fi putut construi Ceauşescu dacă nu făcea Casa Poporului

Cum arată cel mai mare stadion din lume sau ce ar fi putut construi Ceauşescu dacă nu făcea Casa Poporului
03.08.2010, 11:29 1296

Cu o capacitate dublă faţă de Santiago Bernabeu al madrilenilorde la Real şi cu 50.000 de locuri mai mult decât arena Camp Nou abarcelonezilor, proiectat să găzduiască nu doar meciuri de fotbalci şi mitinguri şi manifestări de susţinere politică, stadionulRungrado May Day, din Coreea de Nord, este cea mai mare arenăsportivă din lume, scrie cotidianul spaniol Marca, în ediţia online de marţi. Recordulprecedent era deţinut de stadionul brazilian Maracana, din Rio deJaneiro, cu 199.000 de locuri, însă lucrările repetate de reparaţiişi modernizare au redus capacitatea arenei la doar 82.000 delocuri.

Situat în oraşul Phenian, stadionul Rungrado May Day, construitîn urma aceloraşi ambiţii megalomane comuniste care au oferit şiCasa Poporului din România, are o capacitate de 150.000 de locurişi este locaţia folosită de naţionala de fotbal a Coreei De Nord.Construcţia inaugurată în urmă cu 21 de ani are 200.000 de metripătraţi construiţi structuraţi pe opt nivele, include o pistă deatletism, o piscină acoperită, saună şi locuri de cazare. În ciudafaptului că a fost proiectat exclusiv pentru manifestări sportive,dictatorul Kim Jong-Il foloseşte arena pentru manifestări politice,el fiind de fapt cel care permite sau interzice desfăşurareaoricărui eveniment.

Deşi cifrele reale ale construcţiei nu au fost date publicităţiiniciodată, se estimeză că mai multe mii de coreeni au prticipat laridicarea edificiului sportiv menit să arate lumii resursele decare dispune ţara şi grandoarea unei naţiuni în care libertateaeste la mare preţ. Potrivit datelor prezentate până cum, se pare căstadionul nu a fost ocupat decât de câteva ori la capacitatemaximă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO