ZF 24

Cursul s-a întors la cotaţiile din iulie şi balansează mai departe între 4,4 şi 4,5 lei/euro

Cursul s-a întors la cotaţiile din iulie şi...

Autor: Razvan Voican

18.08.2013, 20:41 394

Cursul leu/euro s-a întors vineri spre cotaţiile înregistrate la începutul lunii iulie, urcând cu 2,3 bani după pauza de tranzacţionare de joi.

BNR a calculat o paritate de referinţă de 4,4511 lei pentru un euro, în creştere cu 1,4% faţă de un punct de minim de 4,38 lei/euro atins pe 26 iulie. Mişcarea de depreciere s-a temperat însă în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare de vineri, după cum arată şi cursul de referinţă publicat de Banca Centrală Europeană care preia mai târziu decât BNR date din piaţă: 4,4460 lei/euro.

Cursul îşi păstrează astfel tiparul de comportament din ultimele luni, plimbându-se în sus şi-n jos într-un interval cuprins între 4,40 şi 4,50 lei pentru un euro.

Piaţa valutară de la Bucureşti continuă să resimtă prompt şi uneori mai mult decât celelalte din regiune episoadele de tensiune din mediile financiare internaţionale.

Jucătorii nu s-au arătat impresionaţi de datele privind creşterea economică de 1,3% raportată de Statistică pe primul semestru – peste performanţa celorlalte economii din regiune - şi nici de perspectivele ca 2013 să consemneze o creştere de PIB de 2,5 – 3%. Percepţia de risc de ţară reflectată în cotaţiile CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default) a rămas stabilă la mai puţin de 200 de puncte de bază (2%). Leul ar putea deveni mai vulnerabil la schimbările de sentiment ale investitorilor străini odată ce dobânzile interbancare de pe piaţa locală au scăzut rapid în ultimele săptămâni, situându-se acum şi sub noua dobândă-cheie de 4,5% pe an.

Licitaţiile de titluri de stat au continuat însă să genereze volume de cerere importante, inclusiv din partea străinilor.

Pe de altă parte România nu reuşeşte să atragă şi investiţii străine directe (FDI) prin care să vină fluxuri stabile de valută. În prima jumătate a anului intrările de FDI au însumat numai 666 mil. euro, în scădere cu aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, luna iulie a reprezentat un eveniment prin prisma intrărilor de fonduri europene care au înregistrat un vârf de circa 730 mil. euro în urma deblocării mai multor programe.

BNR a indicat recent că nu ezită să folosească rezerva valutară în mod „inteligent“ pentru a evita fluctuaţii prea mari ale cursului care să sperie piaţa locală, nefiind de aşteptat mişcări extreme în perioada următoare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO