ZF 24

Dacia castiga 1,7% din piata auto europeana si accelereaza cu 56% dupa primele doua luni

16.03.2010, 10:30 18

Inmatricularile Dacia la nivel european au urcat cu 56% inprimele doua luni ale acestui an la aproape 34.500 de autoturisme,echivalentul a 1,7% din piata auto europeana, potrivitstatisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile.Contrar estimarilor oficialilor Renault, care se asteptau la oreducere a cererii pentru modelele Dacia in Europa de Vest dupaincheierea programului "Rabla" din Germania, constructorul autohtonse mentine si in februarie la un nivel comparabil cu cel atins invara anului trecut, atunci cand si Germania si Franta aveau inderulare programe de casare.

Astfel, la nivelul lunii februarie Dacia a crescut cu 45% lanivelul pietei auto europene, la 17.500 de masini, dintre care15.900 s-au inmatriculat in Europa de Vest. Spre comparatie, pepiata locala in febuarie Dacia a inregistrat un nivel alinmatricularilor de putin peste 500 de unitati, in conditiile incare volumul total de autoturisme inmatriculate a reprezentat 2.660de masini, echivalentul a doua zile de productie la Mioveni.

La nivel european piata locala a mai pierdut un loc in februariefata de luna anterioara in topul pietelor auto, ajungand pe pozitia21, cu 2.660 de masini. Singurele piete auto din Uniunea Europeanacu volume mai reduse sunt Bulgaria, cu 1.100 de masini si tarilebaltice, puternic afectate de criza economica in 2009. La nivelulprimelor doua luni, inmatricularile de pe piata locala auinregistrat o scadere de 77% la aproape 4.800 de masini.

Demararea in ultima saptamana a lunii februarie a programului"Rabla" si intrarea in vigoare de la 1 ianuarie a taxei de poluarepentru motoarele Euro 4 mai mici de 2,0 litri reprezintaprincipalele elemente care au dus la declinul inmatricularilor dinprimele doua luni, potrivit jucatorilor din piata auto. Sprecomparatie, pentru luna ianuarie Asociatia Producatorilor siImportatorilor de Automobile (APIA) indica un nivel real alvanzarilor de masini de aproape 4.100 de unitati, adica dublu fatade inmatricularile din aceeasi perioada, ceea ce indica faptul camajoritatea celor care si-au cumparat o masina noua au amanatinmatricularea acesteia, avand la dispozitie 90 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO