ZF 24

Dacian Ciolos: Neacceptarea startup-urilor in agricultura inseamna condamndarea la subdezvoltare premeditata

22.09.2009, 12:07 24

Redresarea agriculturii depinde foarte mult de sustinereafinanciara, iar statul are un rol important in deblocareasubventiilor, este de parere Dacian Ciolos, fost ministru alAgriculturii.

"Bancile sunt reticente in a finanta agricultura si mai ales increarea noilor companii agricole, dar daca nu se vor gasi solutiipentru a accepta formarea startup-urilor in agricultura vomcondamna sectorul la subdezvoltare premeditata. Un strain are maiusor acces la credit, chiar daca este pentru prima oara aici, pecand un roman nu poate incepe o afacere", a spus Ciolos, in cadrulunei conferinte de presa.

80% din fermieri (numarul total al fermierilor ridicandu-se laaproximativ 1,1 milioane - n.r.) detin teren de pana la 5 ha, intimp ce doar 11.000 de fermieri au peste 100 ha si reprezintasegmentul exploatatiilor agricole comerciale.

"Nu se poate vorbi despre performanta in agricultura candfermierul are 2-3 hectare de teren agricol si 2-3 animale. Cusiguranta ar trebui acordata o atentie sporita programelor princare fermierii sa fie incurajati sa produca mai mult pentru piatadecat pentru autoconsum, insa trebuie depasita si retinereaproducatorilor in a se asocia", a spus Daniel Constantin, directorgeneral al Agentiei de Plati Interventie pentru Agricultura(APIA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels