ZF 24

Dan Marc, fondator Footprints AI: Valoarea medie lunară a coşului de cumpărături a crescut cu 10-15% în 2022. În ultimele 3 luni, cumpărăturile de impuls au scăzut. Am observat o schimbare semnificativă a comportamentului consumatorilor

Dan Marc, fondator Footprints AI: Valoarea medie lunară...

Autor: Roxana Rosu

31.05.2023, 10:31 195

Valoarea medie lunară a coşului de cumpărături a crescut cu 10-15% în 2022, produsele alimentare şi bunurile de larg consum fiind preponderente, potrivit unei analize Footprints AI, companie românească ce operează una dintre cele mai populare platforme de Retail Media din lume.

Interesul consumatorilor pentru produsele bio şi ecologice a crescut anul treut, iar în ultimele luni cumpărăturile de impuls au scăzut, ca urmare a temperării cheltuielilor în contextul actualei inflaţii şi a maturizării pieţei.

Astfel, comportamentul de consum s-a modificat şi pe segmentul produselor de necesitate. Românii pun accent acum mai mult pe controlul cheltuielilor, cumpără mai des, dar mai puţin şi accesează produse uşor inferioare calitativ celor achiziţionate anul trecut.

„În ultimul an, am observat o schimbare semnificativă a comportamentului consumatorilor, atât în privinţa valorii şi componenţei coşului, cât şi în legătură cu obiceiurile de achiziţie ale clienţilor şi serviciile oferite de magazine. Pe lângă creşterea cumpărăturilor online şi a serviciilor de livrare la domiciliu, pe baza datelor şi inteligenţei artificiale, anticipăm maturizarea serviciului end-to-end pentru vânzările online, o integrare mai bună a proceselor de selectare, livrare şi retur”, spune Dan Marc, fondator Footprints AI.

În perioada analizată, mai ales în cazul produselor de lux şi a celor non-alimentare, retailerii au rămas cu stocuri, situaţie ce poate fi soluţionată prin anticiparea cererii şi optimizarea stocurilor în vederea evitării suprastocării.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO