ZF 24

Demisia lui Wolfowitz de la conducerea Bancii Mondiale deschide lupta pentru succesiune

18.05.2007, 10:34 10

Paul Wolfowitz a demisionat joi de la conducerea Bancii Mondiale punand capat scandalului care a afectat credibilitatea institutiei, dar plecarea sa prefigureaza o noua batalie pentru Statele Unite, in privinta oportunitatii si modalitatii de a desemna un succesor, transmite Reuters.
Demisia lui Wolfowitz intra in vigoare la 30 iunie, iar conducerea bancii se va reuni vineri pentru a discuta probleme legate de management, inclusiv procesul de selectare a unui nou presedinte.
Casa Alba a anuntat ca va desemna in curand un nou succesor american, iar secretarul pentru Trezorerie, Henry Paulson, a spus ca il va sprijini pe presedintele George W. Bush pentru a face o nominalizare, dupa consultari cu reprezentantii altor state membre ale Bancii Mondiale.
Atat Casa Alba cat si Paulson nu au mentionat posibilitatea de a modifica procesul prin care Statele Unite au selectat presedintele Bancii Mondiale, al carei rol este combaterea saraciei la nivel mondial, chiar daca nominalizarea lui Wolfowitz, in 2005, a fost puternic contestata.
Printre cei mentionati de publicatiile americane drept posibili succesori la conducerea institutiei financiare se afla fostul secretar de Stat adjunct Robert Zoellick, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA Robert Kimmit, dar si Tony Blair, care si-a anuntat recent retragerea din functia de premier al Marii Britanii.
Alti posibili candidati ar putea fi guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fischer, Ngozi Okonjo-Iweala, fost ministru de Finante al Nigeriei, Trevor Manuel, ministru de Finante al Africii de Sud, si Kermal Dervis, fost ministru turc pentru Economie. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO